Een nieuwe zorgverzekering afsluiten omdat je niet tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar of omdat je net 18 jaar bent geworden? Zo kan iedereen verschillende redenen hebben waarom men een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten.

Een zorgverzekering afsluiten gaat tegenwoordig heel eenvoudig. Wel heb je aan een paar spelregels te houden.

Wanneer kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Een zorgverzekering afsluiten per 1 januari is voor iedereen mogelijk. Of je nu ziek bent of heel lang bij dezelfde zorgverzekeraar, dit is altijd mogelijk.

Voor bepaalde situatie geldt een uitzondering en is het mogelijk om in het jaar een zorgverzekering af te sluiten:
1.Als je 18 jaar bent geworden mag je direct een nieuwe zorgverzekering afsluiten en hoef je niet te wachten op 1 januari.
2. Je word ex militair.
3. Je komt weer in Nederland wonen.
4. Je krijgt een nieuwe baan en je huidige zorg collectiviteit stopt.
5. Je bent recent gescheiden.

Eenvoudig een zorgverzekering afsluiten 

Het afsluiten van een zorgverzekering is vrijwel heel eenvoudig. De overstap verloopt eenvoudig en gaat geheel automatisch. Waar je wel rekening mee moet houden is de aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen vallen onder de toelatingsprocedures van zorgverzekeraars, het is niet gezegd dat de zorgverzekeraar je toelaat voor de aanvullende verzekering.
Hoe kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten? 
Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kun je doen door zelf onderzoek te doen naar welke premies de verzekeraars vragen. Dit is een tijd rovende klus. Overstaploket.nl heeft hiervoor de oplossing, nl zorgverzekering vergelijken. De zorgvergelijker. Binnen enkele seconden laat onze zorgvergelijker zien welke premies zorgerzekeraars vragen. Daarnaast is het heel makkelijk om direct de nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Wat je alleen hoeft te doen is van te voren nadenken welke zorg je denkt nodig te hebben. Een uitgebreide zorgverzekering kost meer dan een kleine compact zorgverzekering.

Hoe werkt de zorgvergelijker: 

bedenk welke zorg je komend jaar nodig zal hebben
2. start de vergelijking door je gegevens in de vullen zoals geboortedatum en geslacht
3. selecteer de gewenste dekkingen
4. afhankelijk van je zorgbehoefte en wensen kun je een keuze maken
5. Sluit nu eenvoudig je zorgverzekering af. Vul de gevraagde gegevens in.
6. De nieuwe zorgverzekeraar regelt de overstap.
7. Je hebt 2 weken bedenktijd.

Waarom moet ik zorgverzekering afsluiten?

Een zorgverzekering is bij wet verplicht voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. De zorgverzekering zorgt ervoor dat je bent verzekerd indien je zorg nodig hebt. De zorgverzekering bestaat uit 2 delen. het verplichte deel, dit is de basisverzekering. De basisverzekering is voor iedereen verplicht en is bij alle zorgverzekeraars gelijk.
Het tweede deel is de aanvullende verzekering en is niet verplicht. Hiermee kun je extra zorgkosten afdekken zoals fysiotherapie en tandarts.