Jaarlijks gaan er miljoenen Nederlanders voor behandelingen naar de fysiotherapeut. Je hebt voor een dergelijke behandeling geen verwijsbrief nodig van je (huis)arts. Of fysiotherapie vanuit de basisverzekering voor volwassenen vergoed wordt, is afhankelijk per situatie. We leggen je hieronder uit welke behandelingen onder de basis zorgverzekering vallen.

 

Vergoeding behandelingen voor mensen vanaf 18 jaar

De basiszorgverzekering vergoedt behandelingen met fysiotherapie vanaf 18 jaar en ouder. Echter worden niet alle behandelingen vergoed. Want alleen zorgverzekerden die te kampen hebben met een chronische aandoening ontvangen de kosten vergoed en dan vanaf de 20e behandeling. Wil jij weten of je aandoening chronisch is? We raden je aan om met je verzekeraar daarover contact op te nemen. Informeer of je voor een vergoeding in aanmerking kan komen. Waarschijnlijk heeft je verzekeraar ook een lijst opgesteld met daarin de vergoedingen vanuit de basisverzekering voor chronische aandoeningen. Staat je aandoening er niet tussen, dan is de kans groot dat jij je aanvullend moet laten verzekeren om toch je behandelingen vergoed te krijgen.

 

Vergoeding van behandelingen voor jongeren tot 18 jaar

Vanuit de basisverzekering worden de kosten voor jongeren tot 18 jaar voor de eerste 9 behandelingen geheel vergoed. Indien noodzakelijk dan kan dit aantal behandelingen worden verhoogd en wel tot maximaal 18 fysiotherapie behandelingen. Let op: Heeft je kind een (chronische) aandoening? En staat deze ook op de lijst met chronische aandoeningen? Dan ontvang je 100% vergoeding voor alle behandelingen.
Aanvullende verzekering nodig voor fysiotherapie?

Indien jij een chronische aandoening hebt en daarvan veel hinder ondervind, dan kan jij je daarvoor aanvullend laten verzekeren. Je ontvangt dan een vergoeding voor de eerste 20 fysiotherapie behandelingen. Heb je geen aandoening? Dan zal jij je daarvoor aanvullend moeten laten verzekeren, aangezien de dekking niet in de basisverzekering zit. Samen met de tandartsverzekering, behoort de aanvullende fysiotherapie verzekering tot de meest afgesloten aanvullende verzekeringen.

 

Vergelijken

Online kan je prima een vergelijking maken tussen verzekeraars onderling en de pakketten vergelijken. Hier kun je zorgverzekeringen vergelijken. Geef aan hoeveel je vergoed wilt krijgen en wat je wensen zijn. Krijg je vanuit de basisverzekering de kosten voor fysiotherapie vergoed, dan betaal je eerst een eigen risico tot maximaal het wettelijk vastgestelde 375 euro. Overigens hebben jongeren tot 18 jaar geen eigen risico. Als ouder ontvang je dan een volledige vergoeding.