Je sluit alleen een aanvullende zorgverzekering af indien je bepaalde zorg vergoed wilt zien die vanuit de basisverzekering niet wordt vergoed. Laten we als voorbeeld nemen bepaalde kosten die je voor de tandarts maakt, of de kosten die een fysiotherapeut rekent. Het is zo dat de basisverzekering deze onkosten niet vergoed. Verwacht je dat je kosten maakt die niet door de basis zorgverzekering gedekt worden? Dan is het de overweging waard om je aanvullend te laten verzekeren. Ga wel na of de vergoedingen wel dusdanig zijn dat de premiekosten uit kunnen. Je moet nooit extra betalen voor een aanvullende verzekering terwijl je onvoldoende vergoed krijgt. Sluit je alleen een basisverzekering af, dan bespaar je veel premie per maand. De premie die je bespaard kan je wellicht gebruiken om incidentele extra zorg die buiten de basisverzekering valt zelf te betalen. Welke aanvullende verzekeringen zijn verstandig om extra af te sluiten? Uiteraard moet je dit zelf bepalen. We kunnen je wel hierover informeren.

 

Aanvullende zorgverzekering afsluiten voor fysiotherapie

Je krijgt vanuit de basis zorgverzekering de kosten voor fysiotherapie voor maar een klein gedeelte vergoed (bij chronische klachten). Meestal tot 8 behandelingen per jaar of minder. Het is mogelijk om je extra daarvoor te laten verzekeren. Deze dekking sluit je apart af naast je basisverzekering. Overigens is deze aanvullende verzekering voor fysiotherapie de dekking die het meest populair is onder verzekerden. Vaak krijg je tot 20 maal per jaar fysiotherapie volledig vergoed of vaker.

 

Extra dekking voor brillen en contactlenzen

Voor degenen met slechtere ogen is het afsluiten van een extra dekking voor brillen en contactlenzen geen slechte keuze. Toch moet je regelmatig gebruik maken van deze aanvullende verzekering wil je de kosten van de premie eruit halen. Het is namelijk zo dat verzekeraars meestal niet volledige kosten vergoeden maar slechts een percentage of gedeelte. Je moet wel heel vaak van bril of lenzen wisselen wil je profijt hebben van deze mogelijkheid.

 

Zwangerschap en daarna…

Verwacht je binnenkort een kindje? Dan kan het verstandig zijn om alvast te bekijken op welke manier je extra kan laten verzekeren. De basisverzekering is in veel gevallen al voldoende, maar misschien heb je wel extra kraamhulp nodig of wil je graag bevallen in het ziekenhuis. Dit zijn extra kosten die je maakt. Met een aanvullende dekking ben je extra verzekerd tegen de kosten die je maakt tijdens en na je zwangerschap. Voor alle aanvullende verzekeringen geldt dat je soms een medische verklaring moet invullen.

 

De medische acceptatie en hoe het werkt:

Hoe werkt die medische acceptatie door verzekeraars? Zij mogen namelijk hun eigen eisen stellen. Dit heet medische acceptatie. Zo komt het nog vaak voor dat zorgverzekeraars aanvragers weigeren. Voor een aanvullende zorgverzekering mogen verzekeraars extra eisen/voorwaarden stellen. Je krijgt te maken met medische acceptatie. Verzekeraars mogen je weigeren voor aanvullende zorgverzekeringen. Neem bijvoorbeeld de tandarts. Heb je een zeer slecht gebit omdat je al jarenlang geen tandarts hebt bezocht? Na het invullen van de medische verklaring kan blijken dat je niet in aanmerking komt voor een aanvullende tandartsverzekering. Online voer je een aantal vragen in en soms is het nodig dat je, bijvoorbeeld bij je huidige of laatste tandarts, een formulier opvraagt, invult en toestuurt.