De kosten voor een bezoek aan of behandeling door de tandarts zijn voor jongeren tot 18 jaar in het basispakket zorgverzekering opgenomen, voor het grootste gedeelte in elk geval. Degenen die baat hebben bij tandartsbehandelingen is het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering meestal een verstandige keuze, vooral wanneer er veel behandelingen nodig zijn en de kosten hoog oplopen. Maar welke kosten worden zoal vergoed door zorgverzekeraars? En is de vergoeding in geld of per behandeling?
Vergoeding in geld of per behandeling?
Het is per verzekeraar weer verschillend hoe de vergoeding voor tandartsbehandelingen in elkaar zit. Sommige verzekeraars keren per behandeling een maximaal bedrag uit en andere verzekeraars vergoeden gewoon een behandeling. Let op: De meeste aanvullende dekkingen vergoeden tot een maximaal bedrag per jaar. Het is verstandig om daar rekening mee te houden, voordat je meerdere afspraken bij je tandarts laat inplannen. Regel met je tandarts dat degene je tot de maximale vergoeding laat behandelen. Eventuele extra behandelingen die noodzakelijk zijn kan je in het jaar daarop inplannen.
Wat wordt vergoed?
Wat er wordt vergoed verschilt meestal weer per zorgverzekeraar. En tevens per pakket. De goedkoopste tandartspolissen vergoeden standaard behandelingen. In die pakketten is geen vergoeding ingeruimd voor bijvoorbeeld uitgebreide behandelingen zoals orthodontie of beugels. Tandartsverzekeringen vergoeden meestal in elk geval de consulten en de reiniging van gebitten. Heeft je gebit echter dermate meer zorg nodig, dan sluit je daarvoor een duurdere tandartsverzekering af. Meestal worden dan bruggen, implantaten en kronen vergoed en eventueel parodontologie en orthodontie. Maar het is natuurlijk de vraag of je wel echt een tandartsverzekering nodig hebt.
Hoeveel kosten denk jij te maken?
Ga voor jezelf na welke behandelingen je de eerstkomende 1 a 2 jaar nodig denkt te hebben. Is je gebit in een goede conditie en moet je alleen eens in de zoveel tijd een gaatje laten vullen? Dan is het afsluiten van een aanvullende dekking overbodig. De kosten die je maakt kan je eventueel uit eigen zak betalen. Verwacht je dus weinig kosten, dan kan je beter zelf wat geld sparen om eventuele kleine ingrepen zelf te bekostigen. Bespreek dit met je eigen tandarts en naar aanleiding van zijn advies kan je wel of geen aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Duurdere en dus uitgebreidere tandartsverzekeringen gaan meestal vergezeld van een keuringsrapport van je tandarts. Verzekeraars kunnen je op basis van die uitslag weigeren. Vind hier meer informatie over tandartsverzekeringen vergelijken.
Jongeren en de vergoedingen
De basisverzekering vergoed voor jongeren de meeste behandelingen bij de tandarts. Alleen specialistische behandelingen vallen in de meeste gevallen niet onder dit pakket. Sluit als ouder voor je kinderen een aanvullende tandartsverzekering af indien een van je kinderen een beugel of tandheelkundige behandeling nodig heeft. In de basis wordt in elk geval het volgende altijd gedekt:
Vullingen
Röntgenfoto’s
Eenmaal per jaar preventief onderzoek
Een incidenteel consult
Het verwijderen van tandsteen
Behandelingen aan het tandvlees
Ook verdoving in de meeste gevallen
Wortelkanaalbehandelingen
Een fluoridebehandeling
Vergoedingen voor volwassen vanuit de basiszorgverzekering
Ben je 18 jaar of ouder? Je ontvangt dan in principe geen vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. Echter zijn er uitzonderingen. Je komt namelijk wel in aanmerking voor vergoedingen indien er sprake is van bijzondere tandheelkundige zorg. Er moet daarvoor wel een geldige reden zijn. Dit kunnen groei- of ontwikkelingsstoornissen zijn of afwijkingen aan je mond en/of gebit. Ook indien er sprake is van geestelijke aandoeningen (en daardoor dus specialistische zorg nodig is), kan er aanspraak gemaakt worden op een vergoeding vanuit het basispakket. Controle en preventieve zorg is niet opgenomen in het basispakket.