Wat de gemiddelde kosten voor een behandeling bij een fysiotherapeut zijn is lastig te vertellen. In elk geval wordt therapie voor niet-chronische aandoeningen nooit vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Daarvoor moet je namelijk een aanvullende verzekering afsluiten. Toch betekent het niet automatisch dat een aanvullende verzekering direct voordeel oplevert. Soms wegen de kosten van behandelingen namelijk niet op tegen de kosten voor de verzekering zelf. Mocht je maar incidenteel gebruik maken van fysiotherapie, bijvoorbeeld 2 of 3 maal per jaar, dan kan je die kosten het beste uit eigen zak betalen en geen aanvullende verzekering afsluiten. Dergelijke verzekeringen zijn namelijk vrij kostbaar. Wat kost fysiotherapie gemiddeld?

 

De tarieven van fysiotherapie

De tarieven voor fysiotherapie zijn even geleden vrijgegeven. Dit houdt in dat de kosten niet door de Nederlandse overheid zijn bepaald maar dat therapeuten zelf kunnen bepalen wat de tarieven zijn. Doordat er echter zoveel fysiotherapiepraktijken zijn, komen de prijzen van de meeste therapeuten met elkaar overeen. Het gemiddelde tarief voor een doorsnee behandeling ligt tussen de 30 euro en 40 euro. Voor dit tarief wordt je ongeveer een half uur intensief behandeld. Heb je echter een speciale therapie nodig, bijvoorbeeld manuele therapie of Cesar-therapie? Dan betaal je doorgaans meer. Reken op tot maximaal 50 euro per behandeling. Dit geldt meestal ook voor kinderfysiotherapie.

 

Niet alle kosten altijd vergoed

Heb je een budgetpolis of een naturapolis en daarnaast een aanvullende verzekering? Dan krijg je doorgaans geen vergoeding bij alle therapeuten. Maar alleen bij een therapeut met wie je verzekeraar bepaalde afspraken heeft gemaakt. Houd er dus rekening mee dat je zelf een gedeelte van de kosten moet betalen indien je naar een therapeut gaat met wie je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten. Je betaalt tot maximaal een bepaald percentage bij. Dit is meestal tot 25% en dat van het maximale tarief. Het maximale tarief zijn de kosten die worden vergoed bij een therapeut waarmee je verzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit bedrag krijg je dus maximaal vergoed indien je besluit je te laten behandelen door een niet-gecontracteerde therapeut. Het verschil moet je zelf bijbetalen.

 

Geen restitutiepolis?

Heb je geen restitutiepolis? Je krijgt mogelijk dan toch alle kosten vergoed indien jij je laat behandelen door een fysiotherapeut met wie je zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt. Of je zorgverzekeraar vergoed volgens het tarief dat marktconform is op dat moment. Deze vergoedingen worden zelf door de zorgverzekeraars vastgesteld. Neem je polis aandachtig door en vraag eventueel je verzekeraar welke vergoeding het geeft voor bepaalde behandelingen. Vraag vervolgens je therapeut naar de kosten per behandeling.