De vraag welke aanvullende zorgverzekeringen (dus extra dekkingen) er bestaan, behandelen we in dit gedeelte. Daarbij informeren we je ook over de dekkingen die er voor aanvullende verzekeringen zijn. In ons land geldt al jarenlang een verzekeringsplicht voor de basis zorgverzekering. Voor die verzekering is de dekking door de Rijksoverheid samengesteld. Kenmerkend voor de basisverzekering is dat deze alle inwoners gelijke vergoedingen, dekkingen en dus zorg biedt. Het is ook zo dat in de basisverzekering niet alle medische zorg is gedekt. Vaak sluiten verzekerden daarom een aanvullende verzekering af. Zorgverzekeraars hebben de vrijheid om helemaal zelf hiervan de dekkingen te bepalen alsmede de premie. Dat maakt het soms lastig om een aanvullende verzekering te kiezen. Er zijn namelijk veel opties en verschillen tegelijk onderling. Kies daarom een aanvullende dekking indien je deze echt nodig hebt en sluit deze niet af voor het geval dat…. Als je gezond, jong of fit bent zijn aanvullende verzekeringen vaak overbodig. Maar wat zijn de dekkingen voor de aanvullende verzekeringen? Die lijst is erg groot. Maar om een voorbeeld te geven hebben we de belangrijke dekkingen voor jou op een rij gezet:

 

Bepaalde geneesmiddelen die niet in het basispakket zitten:

Vergoeding voor brillen en contactlenzen

Gegarandeerd medische hulp in het buitenland

Extra fysiotherapie

Psychologische hulp

Tandheelkundige hulp

Extra zorg en hulp bij zwangerschap en bevalling

Alternatieve geneeswijzen

Anticonceptie middelen

 

Verschillen

De meeste verzekeraars hebben ieder weer andere aanvullende pakketten die je kan afsluiten. Vaak is het zo dat verzekeraars zich richten op een specifieke doelgroep en daarop de pakketten baseren. Zo zijn er zorgverzekeraars die speciale studentenverzekeringen aanbieden of verzekeraars die zich richten op 60+-ers. Wil je een aanvullende dekking nemen? Let dan goed op welke kosten door de verzekeraar worden vergoed. Vaak is het even zoeken voordat je hier duidelijkheid over hebt.

 

Waarom zou je een aanvullende verzekering afsluiten?

De basisverzekering dekt je volledig voor medische zorg in Nederland. Echter, een aanvullende zorgverzekering kan wel degelijk handig zijn om extra af te sluiten. Voor veel mensen voldoet de basisverzekering niet helemaal, omdat ze bijvoorbeeld baat hebben bij extra tandheelkundige zorg, of omdat er gezondheidsproblemen zijn die langer aanhouden. Heb je vaak extra, specialistische medische zorg nodig, dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen zou je dit uit eigen zak moeten betalen. Dan is aanvullend verzekeren een optie. Verzekeraars hebben overigens nooit een acceptatieplicht voor aanvullende verzekeringen.