Wanneer je denkt recht te hebben op zorgtoeslag of een andere soort toeslag, krijg je te maken met het begrip ’toeslagpartner’. De belastingdienst spreekt niet over een ‘partner’ maar over ’toeslagpartner’. Maar wat verstaat men precies daaronder?
Echtgenoot of geregistreerde partner
Heb je een echtgenoot? Dan is die echtgenoot een toeslagpartner. Ook bij geregistreerd partnerschap spreekt men van een toeslagpartner en zelfs bij een persoon die op jouw adres staat ingeschreven. Op de website van de belastingdienst kan je erachter komen of iemand een toeslagpartner is. Je gebruikt daarvoor in dat het geval het hulpmiddel “wie is mijn toeslagpartner”?
Je ontvangt gezamenlijk de toeslagen
Als je een toeslagpartner hebt dan krijg je de toeslagen gezamenlijk. In dat geval wordt het inkomen van deze toeslagpartner ook met de berekening van de toeslag meegeteld. Ook indien je pas later een toeslagpartner gedurende het jaar krijgt, dan wordt zijn of haar jaarinkomen toch voor dat jaar waarin je de toeslag aanvraagt meegeteld. Wanneer ben je een toeslagpartner?
Wanneer zijn jullie toeslagpartners?
Je bent pas van elkaar een toeslagpartner wanneer je met elkaar trouwt. Maar zoals geschreven zijn er nog meer redenen om elkaars toeslagpartner te worden. Op de website van de belastingdienst staat dit allemaal uitvoerig beschreven. Ook staat op de website wanneer je geen toeslagpartner meer bent. Je krijgt in dat geval ook geen gezamenlijke toeslagen meer. Ook wordt dan de inkomen van de toeslagpartner niet meer meegeteld met de totale berekening. Verandert de situatie? Geef dit dan direct door aan de belastingdienst. Een verandering kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je toeslagen.