Wat verstaat men onder de bijdrage Zvw? Meestal betaalt je werkgever of een uitkeringsinstantie de z.g. werkgeversheffing Zorgverzekeringswet. Dit wordt kortweg ook wel Zvw genoemd. In bepaalde gevallen betaal je deze bijdrage zelf, bijvoorbeeld als je ondernemer of ZZP’er bent. Dit is dus afhankelijk van de situatie. Heb je loon, een pensioen of ontvang je geen van beiden want je hebt een uitkering? Op de volgende wijze betaal je mee aan de Zorgverzekeringswet:

 

– Jouw werkgever betaalt de heffing

– Je uitkeringsinstantie betaalt de heffing

– Je betaalt zelf de heffing en ontvangt dus geen vergoeding van een uitkeringsinstantie of werkgever

– Zelf betaal je de heffing, dit bedrag wordt ingehouden door de werkgever of door de uitkeringsinstantie

 

Ondernemers of freelancers

Heb je inkomsten die je niet haalt uit een uitkering, pensioen of loon? Dan betaal je wel mee aan de Zorgverzekeringswet. Ben je ondernemer en haal je winst uit je onderneming? Of ontvang je alimentatie of haal je inkomsten uit freelance werkzaamheden? Of ben je sporter van beroep of artiest? Je ontvangt dan een aanslag op het eind van het jaar van de belastingdienst. Men let op de hoogte van je inkomen en op basis daarvan betaal je een gedeelte eigen bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Maar wat nu als je diverse soorten inkomen hebt, hoe wordt de heffing dan berekend?

 

Diverse soorten inkomen

Heb je een inkomen maar haal je die uit verschillende werkzaamheden, omdat je bijvoorbeeld ondernemer bent maar ook in dienst bent bij een werkgever? Je werkgever betaalt in dit geval de Zvw over het loon dat je ontvangt. Daarnaast betaal je een eigen gedeelte over het loon dat je uit je onderneming haalt. Je krijgt daarvoor een aanslag.