Natuurlijk heb je liever dat je niets overkomt in je vakantie of tijdens je reis in het buitenland. Maar een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje. Mocht je dringend medische hulp in het buitenland nodig hebben, dan is het belangrijk dat je het verschil weet tussen de zorgverzekering en je reisverzekering en wat zoal vergoed wordt. Je hoeft in elk geval met de Europese zorgpas medische kosten in het buitenland niet zelf te betalen. De basisverzekering dekt namelijk deze kosten in het buitenland indien je in het ziekenhuis of in een kliniek belandt. De kosten hiervan worden overigens wel naar Nederlandse tarieven vergoedt. Heb je zorg nodig in een land waar zorg duur is? Dan is de kans groot dat je zelf aan de kosten moet bijdragen. Op dat moment is het handig wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten.

 

Verschillen reis- en zorgverzekering

De basiszorgverzekering dekt de kosten die je maakt voor verblijf in een buitenlandse ziekenhuis of kliniek. Landen waar de zorg duur is zijn bijvoorbeeld landen als Amerika, Zwitserland en veel andere Zuid-Amerikaanse landen. Een reisverzekering dekt de kosten die je maakt indien je zelf moet bijdragen aan de zorgkosten, omdat de Nederlandse zorgverzekeraars alleen onkosten vergoeden naar Nederlandse tarieven. Meer informatie over verdragslanden.

 

Aanvullende zorgverzekering met uitbreidingen ziektekosten

Een aanvullende zorgverzekering kan uitbreidingen bevatten voor ziektekosten in het buitenland. Kies dan voor Europadekking of Werelddekking. Het is wel opletten geblazen, want niet alle soorten hulpverlening worden gedekt met deze aanvullende verzekeringen. Zo zijn reddingsoperaties, repatriëring of vervoer van gezinsleden meestal niet inbegrepen. Deze kosten kunnen hoog uitvallen. Daarom is een extra reisverzekering afsluiten naast je aanvullende zorgverzekering soms handig en zelfs noodzakelijk om niet in de financiële problemen te komen.

 

Wanneer heb je nu een reisverzekering nodig?

Zoals we al schreven, zijn er landen waar de zorg erg duur is. In dat geval krijg je, in het geval van medische zorg, niet alle kosten van je zorgverzekeraar vergoedt. Sluit daarvoor een extra reisverzekering af!