Wil je weten wat de vergoeding is voor fysiotherapie in jouw geval? Indien je een chronische aandoening hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor een volledige vergoeding van de behandelingen vanuit de basisverzekering. In dat geval moet je weten of je aandoening op de chronische lijst staat. Maar wat staat er op deze chronische lijst? Je arts stelt een medische diagnose vast. Op basis van die uitslag wordt bepaalt of je oefen- of fysiotherapie nodig hebt. Ook wordt dan bepaalt of dit wordt vergoed vanuit het basispakket. De overheid heeft vastgesteld welke chronische aandoeningen op de lijst komen te staan en daarnaast heb je altijd een verwijzing nodig van je arts indien je naar een therapeut gaat, hetzij voor fysiotherapie hetzij voor oefentherapie. Overigens staan op de lijst niet alleen de chronische aandoeningen maar ook niet-chronische aandoeningen. Alle aandoeningen die chronisch zijn, wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering vanaf pas de 21e behandeling. Let op: Omdat de vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn geregeld, betaal je een eigen risico.

 

Wat staat er op de chronische lijst?

Het aantal chronische aandoeningen is zo uitgebreid, dat de lijst te lang zou worden om ze allemaal te benoemen. We benoemen daarom een aantal aandoeningen die op deze lijst staan. De lijst met chronische aandoeningen is in werkelijkheid uitgebreider en vind je op de website van je verzekeraar.

 

Chronische aandoeningen die te maken hebben met het zenuwstelstel:

Motorische retardatie of een ontwikkelingsstoornis (jonger dan 17 jaar oud)

Aangeboren afwijkingen van het centraal zenuwstelsel

Perifere zenuwaandoening

Extrapyramidale aandoening

Cerebellaire aandoening

Uitvalsverschijnselen door bijvoorbeeld een tumor

Spierziekte

Myasthenia gravis

Cerebrovasculair accident (hersenbloeding)

Ruggemergaandoening

Multipele sclerose (MS)

 

Aandoeningen aan of van het bewegingsapparaat:

Juveniele osteochondrose

Reflexdystrofie

Whiplash

Aangeboren afwijking

Progressieve scoliose

Postpartum bekkeninstabiliteit

 

Aanvullend laten verzekeren

Indien jij een chronische aandoening hebt, dan kan jij je aanvullend laten verzekeren. In dat geval ontvang je een vergoeding voor de eerste twintig fysiotherapie behandelingen. Geen chronische aandoening? Dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je wordt dan vanuit die aanvullende verzekering gedekt voor de kosten die je maakt. Deze aanvullende verzekering wordt door verzekerden het meest afgesloten. Zo’n 3 miljoen Nederlanders maken jaarlijks gebruik van oefen- of fysiotherapie. Ga voor jezelf na of het echt noodzakelijk is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Maak je doorgaans niet vaker dan 2 tot 3 maal per jaar gebruik van oefen- of fysiotherapie? Dan kan het voordeliger zijn om die kosten zelf te betalen. Gemiddeld kost een behandeling per half uur zo’n 30 euro. Het afsluiten van een aanvullende verzekering kost je op jaarbasis al snel 150 tot 200 euro.