Zo’n beetje de helft van de Nederlanders stapt op het allerlaatste over naar een andere zorgverzekeraar. De kans is groot dat veel daarvan in januari extra zorgpremie betalen, doordat de oude en nieuwe verzekeraar allebei de premie automatisch incasseren. En dat kan lastig zijn als je financieel krap zit.

Geld terugkrijgen

Het komt bij veel verzekerden nogal eens voor dat ze een dubbele zorgpremie betalen na een overstap. Wat moet je doen als je een dubbele zorgpremie betaalt? Als er premie van je oude en nieuwe zorgverzekeraar wordt afgeschreven van je betaalrekening, dan is de opzegging van je oude verzekering kennelijk nog niet goed verwerkt of ontvangen. In dat geval kan je de volgende stappen ondernemen of onderneemt de verzekeraar zelf de volgende stappen:

 

  • De verzekeraar stort het geld doorgaans binnen enkele dagen of weken weer terug op je rekening. Je hoeft zelf niets te doen
  • Mocht je het geld niet kunnen missen, dan kan je ervoor kiezen om het geld door de bank te laten storneren. Je bank stort het geld vervolgens terug op je rekening. Dit kan een dag duren

 

Alleen premie terugboeken bij acceptatie van nieuwe verzekeraar

Let erop dat je alleen je premie laat terugboeken indien je er zeker van bent dat de nieuwe verzekeraar je geaccepteerd heeft. Je kan ook gewoon wachten. Je oude zorgverzekeraar zal dan, na verwerking van de opzegging, een premiecorrectie doen. Het geld dat je teveel aan hen betaald hebt, krijg je dan meteen teruggestort op de rekening.