Fysiotherapie behoort tot de zogenoemde paramedische vakgebieden. De fysiotherapeut behandelt patiënten altijd met het doel om bepaalde (pijn)klachten te verminderen. De behandeling is afhankelijk per persoon en van de situatie. Men wordt doorgaans behandeld door fysiotherapeuten in particuliere praktijken. Maar ook in ziekenhuizen, revalidatiecentra en verzorging- en verpleegtehuizen is dit mogelijk. In uitzonderlijke gevallen komt de therapeut bij je thuis. Er moet dan sprake zijn van invaliditeit of andere problemen waardoor je niet zelf in staat bent om te reizen.
De behandeling
Behandelingen duren doorgaans tot maximaal een uur per keer. Heb je fysiotherapie nodig, dan zal de therapeut eerst in kaart brengen wat de klachten zijn en waardoor deze veroorzaakt worden. Hij probeert een totaalbeeld te krijgen. Je zult vragen moeten beantwoorden en je onderzoeken. Is therapie daadwerkelijk wenselijk, dan wordt er een behandelplan opgesteld. Behandelingen bestaan doorgaans uit massages en het doen van oefeningen. Een combinatie daarvan wordt ook vaak gedaan. Je therapeut zal je daarnaast voorzien van adviezen en informatie. Dankzij deze voorlichting wordt je professioneel begeleid zodat je zelf kan werken aan bijvoorbeeld een betere lichaamshouding en verergering kan voorkomen.
Wat is het doel van fysiotherapie?
Een fysiotherapeut heeft altijd als doel om de patiënt weer zelfstandig en (zo mogelijk) zonder (pijn)klachten weer op een verantwoordelijke wijze te laten functioneren. Daarbij moet de patiënt bijvoorbeeld weer aan het werk kunnen, op een gezonde manier kunnen sporten en weer zelfstandig dagelijkse activiteiten kunnen doen. Het doel is dus om het lichaam weer goed te laten functioneren. In welke mate de verzekerde weer belast kan worden is voor de therapeut een interessante uitdaging om aan te werken.
Heb jij fysiotherapie nodig?
Heb je klachten aan je spieren, gewrichten, banden of aan je zenuwen? Als je een van deze klachten hebt, dan heb je klachten aan je bewegingsapparaat. Mogelijk heb je baat bij een speciale therapie zoals fysiotherapie. Komen de klachten niet voort uit een aangeboren afwijking en zijn de klachten niet chronisch? Dan moet jij je aanvullend voor fysiotherapie laten verzekeren om in aanmerking te komen voor vergoedingen. Maak een afspraak met een therapeut en kom erachter of een therapie voor jou soelaas biedt. De therapeut zal je onderzoeken en vragen stellen. Eventueel wordt meteen een behandelplan opgesteld. Ieder behandelplan is maatwerk. Hoe ernstig je klachten zijn is bepalend voor het aantal behandelingen dat je nodig hebt. Met fysiotherapie wordt geprobeerd de klachten weg te nemen, te verminderen of nieuwe klachten in de toekomst te voorkomen.