Zorgverzekeraars sturen in de maand november (eind november) meestal hun aanbod voor het komende jaar. Je komt er dan achter wat je nieuwe zorgpremie wordt en kunt tevens de nieuwe voorwaarden van je polis tegemoet zien. Verzekeraars doen er echt alles aan om niet te veel wijzigingen door te voeren. Toch is het verstandig om de nieuwe voorwaarden grondig door te nemen, helemaal wanneer je regelmatig gebruik maakt van specialistische zorg. Ben je het niet eens met de nieuwe polisvoorwaarden of vind je de nieuwe premie te hoog? Dan kan je tijdig overstappen naar een andere verzekeraar. Doe je dit niet op tijd, dan wordt je automatisch voor een nieuw jaar verzekerd.

 

Wat als je een zorgverzekering niet op tijd beëindigd?

Indien je de huidige zorgverzekering niet opzegt voor 1 januari, dan wordt je altijd automatisch verzekerd op basis van de huidige voorwaarden. Echter heb je altijd tot eind januari de tijd om je verzekering over te sluiten. Je betaalt dan nog wel premie voor de gehele maand januari. Dit dus met terugwerkende kracht. Je blijft in die periode gewoon verzekerd voor medische kosten.

 

Wat je doen als je de verzekering wilt oversluiten?

Bevalt jou de hoogte van de premie of de dekking van je verzekeraar (als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten) niet meer? Je kan dan overstappen. Vergelijk wel goed het aanbod van alle verzekeraars met elkaar. Vergelijk op basis van voorwaarden, dekking en premie. Door gebruik te maken van een online zorgverzekering vergelijker, kom je er al snel achter welke verzekering bij jou past. Staar je niet alleen blind op de premie. Kijk vooral naar welke zorg je nodig hebt en hoeveel dekking de verzekeraars jou op dat gebied kunnen bieden. Je kan natuurlijk ook bij je huidige verzekeraar blijven en wel je dekking wijzigen. Ben je bijvoorbeeld content over de wijze waarop je zorgverzekeraar je behandeld en is de premie gunstig? Het is dan een koud kunstje om, telefonisch of via de website, eventueel een aanvullende verzekering af te sluiten of juist die extra dekking te annuleren.

 

Verzekering oversluiten tot wanneer? 

Tot wanneer mogen verzekerden zich aanmelden bij een andere verzekeraar? Dit is wettelijk bepaald tot wanneer. Zeg je bijvoorbeeld je verzekering op vóór 1 januari? Dan heb je nog een maand de tijd om een nieuwe aanbieder te vinden, namelijk tot 1 februari. Let op: Doe dit tijdig, anders moet je een boete betalen als je na die periode nog steeds onverzekerd bent voor de zorgverzekering. Die boete is de eerste maal niet hoog maar bedraagt toch bijna 150% van de normale premie die je anders voor de zorgverzekering zou moeten betalen… Zeg overigens nooit je huidige verzekering op als je er niet zeker van bent dat je toekomstige verzekeraar je accepteert voor eventuele aanvullende verzekeringen. Was je bij je huidige verzekeraar ook aanvullend verzekerd en maakte je veel gebruik van zorg die niet vanuit het basispakket wordt vergoed? Dan is het jammerlijk indien je niet wordt geaccepteerd door een nieuwe verzekeraar. Je zult dan gedurende die periode zelf de kosten moeten betalen indien je gebruik maakt van aanvullende zorg, dus zorg die niet in het basispakket is opgenomen… Zeg je verzekering dus alleen op indien je geaccepteerd bent door je nieuwe verzekeraar!

 

Aanmelden nieuwsbrief niet nodig

Je verzekeraar stuurt je, mits anders op de website is vermeld, per post de nieuwe aanbieding voor zorgpremie en de polisvoorwaarden toe. Handig, want dan wordt je er meteen aan herinnert dat het doen van een vergelijking tussen zorgverzekeraars in je voordeel kan uitpakken.