Waar moet je zoal op letten voordat je een extra tandartsverzekering afsluit? Want een aanvullende verzekering voor de tandarts is dan wel een dekking die het meest door verzekerden wordt afgesloten, toch sluiten veel mensen deze af zonder zich goed in te lezen in de voorwaarden.  En daarnaast hebben veel van deze mensen niet eens een extra tandartsverzekering nodig. We helpen jou een eind op weg met het maken van een goede keus.

 

Voor kinderen en jongeren

Voor ouders van kinderen is het belangrijk om te weten dat zij altijd via het basispakket van de zorgverzekering zijn verzekerd voor de tandartskosten. Zij zijn voor deze behandelingen voldoende verzekerd:

 

Voor periodieke onderzoek (1 keer per jaar of vaker als dit nodig is)

Voor tandsteen verwijdering

Voor fluoridebehandelingen

Voor het maken van röntgenfoto’s

Voor het vullen van gaatjes

Voor een wortelkanaalbehandeling

Wat Orthodontie betreft: Hiervoor moet men zich aanvullend laten verzekeren

 

Tandartsverzekering voor volwassenen

Voor volwassenen is het zo dat de tandartszorg vrijwel altijd buiten het basispakket van de zorgverzekering valt. Kosten die je bij de tandarts maakt dienen zelf te worden betaald. Je kan daarvoor wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Deze dekt veel kosten maar vaak tot een maximum per jaar. Heb je echter zeer specialistische zorg nodig, bijvoorbeeld aan je kaak? Dan kan je aanspraak maken op de dekking van de basis zorgverzekering. Ook voor zorg die bedoeld is om je gebit niet achteruit te laten gaan (specialistische tandheelkundige zorg) kan je aanspraak maken op de basisverzekering. Dit is alsmede het geval bij ontwikkelingsstoornissen of andere stoornissen. Informeer hier eventueel over bij je eigen verzekeraar.

 

Heb je wel een aparte tandartsverzekering nodig?

Het is de vraag of je deze aanvullende verzekering wel echt nodig hebt. Sluit dan ook niet zomaar deze dure dekking af. Heb je een goed gebit en (vrijwel) nooit gaatjes? En geen bijzondere stoornissen in het mondgebied? Mocht je eens incidenteel tegen een gaatje aanlopen, dan kan het nog steeds uit om dit uit eigen zak te betalen.

 

Onderzoek je eigen gebit

Voor mensen die regelmatig naar de tandarts gaan en hun gebit goed onderhouden, nooit problemen hebben, is het raadzaam om geen speciale tandartsdekking te nemen. Een tandartsverzekering is namelijk prijzig. Je betaalt zo 30 euro extra per maand om je aanvullend te laten verzekeren. En dan heb je nog niet eens de meest uitgebreide dekking… Het geld dat je maandelijks hiermee bespaard kan je eventueel opsparen. Mocht je echt eens een behandeling nodig hebben, dan kan je deze uit eigen zak betalen. Ga na hoe vaak jij de tandarts per jaar bezoekt en hoe vaak je gemiddeld een behandeling nodig hebt. Is je gebit echter niet in optimale staat, dan is het afsluiten van deze verzekering wel aan te raden.

 

Wat kost een aanvullende dekking voor de tandarts?

Dat is bij iedere verzekeraar weer verschillend. Gemiddeld kost een tandartsverzekering je zo’n 20 tot 30 euro extra per maand. Ben je van plan je aanvullend te laten verzekeren maar twijfel je? Laat je tandarts je gebit dan eens controleren en vraag een offerte op. Door zelf de tarieven te controleren van diverse behandelingen (de behandelcodes kan je opvragen), kan je een calculatie doen. Vervolgens zoek je naar de meest geschikte verzekeraar. Via een vergelijker bijvoorbeeld. Meestal kan je in een dergelijke vergelijker aangeven waarvoor jij je wilt verzekeren en voor welk maximaal geldbedrag.