Bij psychologen waarmee een verzekeraar een contract heeft afgesloten, worden de declaraties gewoon direct bij de verzekeraar ingediend. Je hoeft in zo’n geval zelf helemaal niets te doen. In alle overige gevallen moet je zelf als verzekerde de rekening opsturen naar jouw zorgverzekeraar om aanspraak te kunnen maken voor een vergoeding. Let op: bij de naturapolis betaal je als verzekerde altijd zelf een gedeelte van de rekening die de hulpverlener je toestuurt. Ook indien het zorg betreft die bijvoorbeeld bij een GGZ zorgverlener die niet is gecontracteerd is aangevraagd. Wat voor percentage je zelf betalen moet verschilt weer per verzekeraar. Je krijgt het volledige bedrag vergoed indien je gebruik van een restitutiepolis maakt. Na ontvangst van een rekening declareer je deze bij je verzekeraar en dan krijg je de rekening volledig vergoed. Maar dit wel naar het marktconforme tarief. Dit tarief staat bijvoorbeeld vast voor een medicijn of een behandeltraject. Soms geldt er wel een eigen bijdrage en dan met name voor bepaalde geneesmiddelen of medicatie. Je komt erachter of en hoeveel deze bijdrage bedraagt door de website Medicijnkosten te bezoeken.
Zorg vanuit de GGZ die niet wordt vergoed
Welke soorten zorg worden niet vergoed vanuit de GGZ? Soms verdienen bepaalde problemen ogenschijnlijk psychische hulp. Maar lang niet altijd wordt alle zorg vergoed. Neem bijvoorbeeld specialistische hulp via de GGZ. Vaak is er een aanvullende verzekering nodig om bepaalde hulp via de GGZ vergoed te krijgen. Dit geldt ook voor alternatieve geneeswijzen. Een aanvullende verzekering is tevens nodig voor de volgende zaken:
Pedagogische hulp en hulp bij de opvoeding
Hulp bij relatieproblemen
Seksuologische zorg
Aanpassingstoornis, slaapstoornis, coördinatie ontwikkelingsstoornis
Dyslexie of dyscalculie
Schoolpsychologie
Preventieve zorg
Psychosociale hulp (bepaalde sociaal-maatschappelijke interventies)
Zelfhulp
Misbruik van geneesmiddelen
Studieproblemen
Religieuze problemen
Levensfaseproblemen zoals bijvoorbeeld stress, burn-out en ook bij overspannenheid
Behandeling van fobieën
De vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering
Niet alle verzekeraars bieden uitgebreide vergoedingen voor psychologische hulp. Ook niet wanneer jij je aanvullend laat verzekeren. Doe daarom grondig onderzoek naar de voorwaarden bij meerdere verzekeraars. In veel gevallen is alternatieve psychologische zorg niet even uitgebreid verzekerd bij alle verzekeraars. Soms vullen ze deze zorg enkel aan met een gedeeltelijke vergoeding. Voor specifieke psychologische hulp, denk daarbij aan bijvoorbeeld seksuologische zorg, is het verstandig om altijd de vergoedingen voor soorten hulp bij je zorgverzekeraar te achterhalen. Doe dit voordat je gebruik maakt van dergelijke hulp of lees de polisvoorwaarden van je verzekeraar.