Veel geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn op recept, worden standaard vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid houdt zich in toenemende mate bezig met de kosten in de zorg. Zij stimuleert de overheid om de kosten te drukken, om zo de zorg goedkoper te maken en toegankelijker voor iedereen. Zo roept de Nederlandse overheid huisartsen op om zoveel mogelijk te kiezen voor geneesmiddelen die voorgeschreven worden op basis van de werkzame stoffen. Meerdere producenten van geneesmiddelen fabriceren deze stoffen en zodoende komen er meerdere typen medicijnen op de markt met dezelfde werking. Daarmee is het gemakkelijker om te onderhandelen over de prijzen, aangezien er meer aanbod is van verschillende fabrikanten. Op dit moment is het nog zo dat patiënten voor het ene geneesmiddel wel alles vergoed krijgen, terwijl zij voor het andere (waarin dezelfde werkzame stoffen zitten) een eigen bijdrage moeten betalen. Elke zorgverzekeraar hanteert namelijk zijn eigen medicatiebeleid. Daarom geven we je op deze pagina enkele tips voor de vergoeding van medicijnen, om zodoende de kosten voor jou zo marginaal mogelijk te houden.

 

Let op de kosten in de avond en weekenden!

Een tip om te besparen op je medicijnkosten is erop te letten dat je in het weekend of ’s avonds extra kosten maakt indien je medicijnen bij een apotheek ophaalt. Dit kost je dus extra eigen risico. Is je eigen risico eenmaal verbruikt, dan krijg je wel gewoon de volledige vergoeding.

 

Let op de vergoedingen per middel

Je kan zelf in de gaten houden wat de vergoedingen zijn per geneesmiddel, door simpelweg de website medicijnkosten.nl te bezoeken. Zodoende weet je precies voor welk middel zorgverzekeraars een vergoeding geven en hoeveel.

 

Overstappen indien je benadeeld wordt

Je mag van verzekeraar veranderen indien de verzekeraar je benadeeld. Verandert een zorgverzekeraar plotseling van voorkeursmedicijnen? Stap dan over naar een andere zorgverzekeraar indien dit nadelig voor je is. Ditzelfde geldt wanneer een apotheker constant van leverancier verandert. Je mag dan van apotheker wisselen. Wel is het raadzaam om vooraf te controleren of je nieuwe apotheker contracten heeft afgesloten met je zorgverzekeraar. Vind hier meer informatie over het overstappen van zorgverzekering.

 

Individuele machtigingen

Sinds begin dit jaar ontvang je alleen een vergoeding voor bereidingen die op maat zijn gemaakt, indien je een individuele machtiging bij je eigen verzekeraar aanvraagt. Je betaalt het geneesmiddel zelf indien het niet mogelijk is om in samenspraak met de apotheker dit middel te krijgen. Je betaalt deze dan ook zelf. Per verzekeraar verschilt het echter weer. Bekijk de vergoedingen op de website van de KNMP.