Of een verzekeraar je mag weigeren voor een zorgverzekering hangt af van een aantal redenen. Die bespreken we later op deze pagina. Maar een verzekeraar is in elk geval altijd verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Dit is vanuit de wet zo geregeld. Je mag er dus vanuit gaan dat je nooit op basis van leeftijd, geslacht of medische gesteldheid kan worden geweigerd door de zorgverzekeraar. Echter kan en mag een zorgverzekeraar wel mensen weigeren voor de aanvullende verzekeringen. Voor de aanvullende verzekeringen komt de acceptatieplicht dus te vervallen. Soms komt het voor dat een verzekeraar extra zekerheid wil, voordat deze je aanvraag accepteert. Je zult dan een gezondheidsverklaring moeten inleveren of een medische test moeten ondergaan.

 

Medische acceptatie en aanvullende verzekering

Het kan voorkomen dat je bang bent dat je niet door een nieuwe verzekeraar wordt geaccepteerd voor de aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld omdat je momenteel niet gezond bent of voor bepaalde klachten vaak het ziekenhuis moet bezoeken. Wil je toch van zorgverzekering wisselen? Voor lang niet alle aanvullende verzekeringen gelden extra eisen. Alleen voor de meest uitgebreide pakketten gelden deze nogal eens. Er zijn veel verzekeraars die zelfs helemaal geen medische eisen hanteren.

 

Niet zeker over acceptatie? Maak dan haast!

Is het tijd geworden om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering? Of wil je bij je huidige verzekeraar blijven maar wel een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Als je niet zeker weet of een nieuwe verzekeraar je zal accepteren voor een aanvullende dekking, dan is het verstandig om op tijd een andere zorgverzekering aan te vragen. Doorgaans zijn in begin december (of eerder) al de nieuwe polisvoorwaarden en premies bekend. Des te sneller je een nieuwe verzekering aanvraagt, des te eerder weet je of een verzekeraar je accepteert of niet. Bij twijfel is het altijd verstandig om nog niet de oude verzekering op te zeggen.

 

Soms mag je voor de basisverzekering worden geweigerd

” Mag een verzekeraar mij weigeren voor een zorgverzekering?” Daarmee begonnen we. We schreven toen dat er een aantal redenen zijn waarom een verzekeraar je wel mag weigeren voor de basiszorgverzekering. In het geval van fraude mag een verzekeraar je namelijk wel weigeren. Ook mogen zorgverzekeraars mensen weigeren die hun premie niet meer hebben betaald. Je kan dan 5 jaar lang niet meer bij een dergelijke verzekeraar een zorgverzekering afsluiten.