Iedere verzekerde kan normaal gesproken eenmaal in het jaar veranderen van verzekeraar. Dat is het moment waarop je een nieuwe zorgverzekering kan afsluiten. Dit kan tegenwoordig het allerbeste via het internet. Wanneer je een zorgverzekering online afsluit, treedt de wet ‘koop op afstand’ in. Diezelfde wet beschermt de consument. Jij hebt namelijk als verzekerde standaard 2 weken (14 dagen) het recht op bedenktijd. In die periode kan je een zorgverzekering alsnog annuleren?

 

Hoe werkt de bedenktijd precies?

Je mag als zorgverzekerde binnen 14 dagen besluiten om alsnog een overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar te annuleren. Dit kost je geen geld. Je hoeft ook geen reden voor je annulering op te geven. Heb je al wel premie betaalt? Dan moet de verzekeraar deze premie weer terugstorten. Het komt erop neer dat je in feite nooit bij de nieuwe verzekeraar verzekerd bent geweest (de zorgverzekering wordt beschouwd als niet afgesloten..). Belangrijk om te weten is dat deze regel niet in werking treedt indien je een verzekering via een kantoor afsluit.

 

Hoe annuleer je een overstap?

Je kan je overstap van zorgverzekering annuleren door deze ongedaan te maken. Dat kan je meestal doen op twee verschillende manieren. Je kan de overeenkomst ontbinden per e-mail, fax of per brief. Het is belangrijk dat je belangrijke gegevens in deze ontbinding vermeldt. Dit zijn in elk geval je klantgegevens, persoonsgegevens (naam, adres, telefoonnummer en eventueel sofinummer) en geef daarnaast aan welke verzekering en eventuele extra dekkingen wilt annuleren. Bij sommige verzekeraars is het echter ook mogelijk om per telefoon je overstap te annuleren. Neem simpelweg telefonisch contact op met je zorgverzekeraar en laat weten dat je de overstap wilt laten ontbinden. De verzekeraar zal de opzegging formeel bevestigen per e-mail of briefpost. Zorg ervoor dat je dit bewijs wel ontvangt.

 

Terug naar je oude verzekeraar

Na het opzeggen van je nieuwe zorgverzekering en dus de annulering van de overstap, keer je automatisch weer terug bij je vorige zorgverzekeraar. Daar zorgt de nieuwe zorgverzekeraar voor. Zelf hoef je in principe nergens achteraan. Het is verstandig om je oude verzekeraar te laten weten dat de zorgverzekering bij hen moet doorlopen. Je hebt tot 31 januari de tijd om eventueel nog een andere verzekering af te sluiten.

 

Is je bedenktijd al verstreken?

Je hebt pech als je bedenktijd is verstreken maar je toch je overstap wilt annuleren. Na 14 dagen bedenktijd zit je namelijk aan je zorgverzekering vast. Je zult nog een jaar bij je nieuwe verzekeraar moeten blijven, voordat je weer van verzekering kan veranderen.