Kan je na 1 januari veranderen van zorgverzekering? In principe kunnen we daar heel duidelijk over zijn: Het is niet mogelijk om van verzekering te veranderen na 1 januari. Want je kan maar één keer per jaar een verzekering opzeggen en van verzekeraar veranderen. Ieder jaar op 1 januari mag je van verzekering veranderen. Wel moet je oude zorgverzekering voor 1 januari opgezegd zijn. Deze opzegging moet voor die datum binnen zijn bij je zorgverzekeraar. Ben je net te laat met het doorgeven van je opzegging? Dan heb je pech en moet je een jaar wachten totdat je weer kan overstappen.

Opgezegd vóór 1 januari? Dan heb je tot en met 31 januari de tijd

Zorg je er voor dat je de oude zorgverzekering opzegt voor 1 januari, dan krijg je tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zodoende kan je alle tijd nemen om zorgverzekeraars en zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Overigens betaal je wel met terugwerkende kracht over geheel januari zorgpremie. Het is dan ook mogelijk om zorgnota’s van januari met terugwerkende kracht te declareren bij je nieuwe zorgverzekering.

Na 1 januari je zorgverzekering aanpassen

Indien je overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar en achteraf ontevreden bent met je keuze voor een dekking, dan is het soms mogelijk om de dekking alsnog aan te passen. Doe dit echter wel vóór 1 februari. Alleen dan is het meestal nog mogelijk om je zorgverzekering te wijzigen. Let wel op: Bij lang niet alle verzekeraars kun je na 1 januari je verzekering wijzigen. Zorgverzekeraars bij wie dit wel mogelijk is zijn o.a. De Amersfoortse, VGZ en Avéro Achmea.

Overstap na 31 januari

Overstappen van zorgverzekering na 31 januari is niet mogelijk, tenzij je voldoet aan een van onderstaande situaties:

* Je bent onlangs 18 jaar geworden en je moet je voor het eerst zelf laten verzekeren

* De verzekeraar heeft opeens zijn polisvoorwaarden veranderd

* Je hebt een langere periode in het buitenland gewoond

* Je komt uit het buitenland en hebt in Nederland asiel gekregen

* Je gaat scheiden en bent gezamenlijk op dezelfde polis verzekerd

* Je bent onverzekerd

* Je bent militair en komt uit een militair dienstverband