Heb je een klacht over je zorgverzekeraar? Dan moet je die klacht ergens kwijt kunnen. Waar je die klacht kunt deponeren leggen we je hieronder verder uit. Je kan 3 stappen doorlopen.

 

Spreek de zorgverzekeraar aan

Je klacht bespreek je met de zorgverzekeraar. Dit kan per email maar ook per brief. Richt die klacht specifiek aan een afdeling die klachten behandeld, bijvoorbeeld aan de klachtencommissie. Laat duidelijk blijken dat je de verzekeraar sommeert om een beslissing weer in overweging te nemen. Leg ook duidelijk uit waarom je denkt dat jij in je recht staat of dat zij ongelijk hebben.

 

Leg je klacht voor aan de SKGZ

Wanneer een zorgverzekeraar totaal niet naar jouw tevredenheid reageert of indien het te lang duurt voordat je reactie krijgt, dan is het mogelijk om je klacht te deponeren bij de SKGZ. Dit is de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen. Aan hen kan je eventueel ook een compleet dossier voorleggen. Wat er vervolgens gebeurt omschrijven we hieronder.

 

Wat doet het SKGZ?

Het SKGZ schakelt een bemiddelaar in en wel de Ombudsman Zorgverzekeringen. Soms is het niet mogelijk om te bemiddelen. In dat geval zal de SKGZ de Geschillencommissie Zorgverzekeringen inschakelen. Dit kost 37 euro. Heb je gelijk, dan krijg je die kosten wel weer vergoed. Je vult een vragenformulier in en hierop kan je duidelijk je klacht verduidelijken. Ook je zorgverzekeraar kan het een en ander verduidelijken. Eventueel komen beiden partijen bij elkaar tijdens een hoorzitting. De uitkomst tijdens die zitting is altijd rechtsgeldig en bindend. Alleen de burgerlijke rechter kan eventueel de uitkomst nog toetsen.

 

Meteen naar de burgerrechter stappen

Je kan ook direct naar de burgerlijke rechter stappen. Dat doe je alleen indien de eerste twee stappen voor jou geen oplossing bieden. Of in het geval je veel schade hebt geleden. In dat laatste geval neigt de situatie eerder naar een juridisch geschil. Raadpleeg eventueel een letselschadeadvocaat.