Een tandartsverzekering afsluiten, wel of niet? De vraag of je wel of  geen tandartsverzekering moet afsluiten hangt naar onze mening altijd af van de toekomstige behandelingen en dus de kosten aan je gebit. Eigenlijk is de vraag of een tandartsverzekering afsluiten noodzakelijk is, heel eenvoudig te beantwoorden. Want heb je een gezond gebit en weinig tot nooit hoge kosten, dan is het afsluiten van een dergelijke aanvullende verzekering echt overbodig. Het is dan vrijwel altijd voordeliger om juist geen tandartsverzekering af te sluiten. Eventuele kleine reparaties, zoals het vullen van een gaatje, kan je het beste voor eigen rekening nemen. Het is misschien wel slim om de kosten die je jaarlijks bespaard door géén aanvullende verzekering af te sluiten, opzij te zetten. Zo kan je dit geld gebruiken mocht je plotseling toch een dure behandeling nodig hebben. Door je eigen tandarts je gebit te laten controleren en een schatting te laten doen, krijg je inzicht in de verwachte kosten voor de komende jaren.

 

Om en om aanvullend verzekeren

Tip: Heb je een gezond gebit maar heb je zo nu en dan een gaatje of bijvoorbeeld tandsteenvorming? Je kan overwegen om je om en om aanvullend te laten verzekeren. Dus het ene jaar geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten en het daaropvolgende jaar de goedkoopste aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. In het jaar waarop je aanvullend verzekerd bent, laat je het gebit uitgebreider behandelen.

 

Aanvullende tandartsverzekering afsluiten soms voordelig

Per jaar bekijkt de overheid, mede op advies van een speciale commissie, wat de vergoedingen zijn vanuit de basisverzekering voor bepaalde kosten. Speciale behandelingen aan de mond en het gebit worden vanuit die verzekering vergoed. Echter is dit voor volwassenen maar beperkt en het afsluiten van een tandartsverzekering kan daarom verstandig zijn. In bepaalde gevallen is het afsluiten van deze dekking voordeliger, vooral indien er het nodige aan het gebit moet gebeuren. Hieronder bespreken we wanneer het afsluiten van deze verzekering voor jou voordeliger is.

 

Wanneer is het voordelig voor jou om je aanvullend te laten verzekeren?

Boven welke kosten is het voordeliger voor jou om een tandartsverzekering af te sluiten? Dit verschilt aanzienlijk per zorgverzekeraar. Uiteraard spelen ook de behandelingen een rol. Maak je meer dan 250 euro aan kosten op jaarbasis? Dan kan het al uit om je aanvullend te laten verzekeren. Sluit dan wel de minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering af. Uitgebreide dekkingen zijn kostbaar en daarvoor betaal je op jaarbasis zo 300 tot 400 euro per maand en dan ben je niet meer goedkoper uit. Voor de meest uitgebreide dekking moet je meestal een tandartsverklaring meesturen en/of een uitgebreide vragenlijst invoeren. Zorgverzekeraars kunnen je op basis van die uitslag toelaten of weigeren.

 

Zorgverzekeraars mogen je weigeren

Zorgverzekeraars hebben geen acceptatieplicht voor de aanvullende tandartsverzekering. Zij zijn echter wel verplicht om iedereen toe te laten voor de basis zorgverzekering. Echter kunnen ze voor de aanvullende tandartsverzekering je dus weigeren. Meestal gebeurt dit niet snel, tenzij aan je gebit veel achterstallig onderhoud moet worden gedaan. Voor de minst uitgebreide dekkingen gelden meestal geen acceptatievoorwaarden. Je mag je tandartsverzekering altijd afsluiten bij een andere zorgverzekeraar, deze hoef je niet onder te brengen bij de verzekeraar bij wie je een basisverzekering hebt afgesloten.