Woon je in Nederland of betaal je tenminste loonbelasting in Nederland? Zo ja, dan ben je verplicht om ook een Nederlandse zorgverzekering/ basisverzekering af te sluiten. Je hebt de vrijheid om zelf de keuze te bepalen voor een zorgverzekeraar. voor de basis zorgverzekering geldt dat geen enkele verzekeraar je mag weigeren. Al zijn er wel degelijk uitzonderingen. Zo mag een verzekeraar een klant uit de verzekering zetten indien er sprake is van fraude of van ernstige betalingsachterstanden. De verzekeraar mag 5 jaar lang een wanbetaler of fraudeur weigeren. Ook militairen in actieve dienst hoeven geen reguliere zorgverzekering af te sluiten alsook mensen die vanwege hun geloof of principes een bezwaar hebben tegen verzekeren. Dit noemen we gemoedsbezwaarden. Voor deze groep mensen is een regeling getroffen. Zij betalen indirect mee aan de zorgkosten door extra loonbelasting te betalen of inkomstenbelasting. Dus ja: De basisverzekering is voor iedereen verplicht. En nee: Er zijn uitzonderingen.

 

Aanvullende verzekering verplicht?

Naast het afsluiten van een zorgverzekering kan iedereen zich aanvullend laten verzekeren. Je laat je aanvullende verzekeren als je verwacht extra zorg nodig te hebben die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Deze aanvullende verzekeringen hoef je niet verplicht af te sluiten. Wel mag een verzekeraar je op medische gronden weigeren. Voor een uitgebreid aanvullende verzekeringspakket moet je meestal een medische verklaring invullen. Op basis daarvan beslist de zorgverzekeraar of hij je toelaat.

 

Veranderen verzekering

Zorgverzekerden hebben eenmaal per jaar de vrijheid om een andere zorgverzekering te kiezen en wel op 1 januari. Tot 31 januari heb je de tijd om een nieuwe verzekeraar of verzekering te vinden. Zeg je oude verzekering niet eerst op maar wees er zeker van dat je bij de nieuwe verzekeraar wordt geaccepteerd voor eventuele aanvullende verzekeringen. Hier kun je overstappen van zorgverzekering