Hoeveel premie je voor de basisverzekering betaalt is sterk afhankelijk van de zorgverzekeraar waarvoor je kiest. De dekkingen zijn bij iedere verzekeraar hetzelfde. Echter verschillen de premies onderling nogal. De allergoedkoopste basisverzekering is in 2015 die van ZEKUR. Dat heeft onderzoek van de Consumentenbond uitgewezen. Met een premie van maar €82,50 per maand ben je op dit moment bij die verzekeraar het goedkoopste uit. Let op: Dit is voor de basisverzekering alleen. Verhoog je vrijwillig het eigen risico? Dan ontvang je premiekorting en ben je nog goedkoper uit. Wel is het zo dat je via deze verzekeraar alleen terecht kan bij een beperkt aantal ziekenhuizen. En heb je medicijnen nodig? Dan bestel je deze alleen via de internetapotheek. Met deze apotheek maakt de verzekeraar afspraken. Studenten kunnen een speciale studentenverzekering afsluiten. Dit soort basisverzekeringen kan je bij meerdere zorgverzekeraars al afsluiten vanaf omstreeks €80 per maand.

 

Rijksoverheid bepaald het basispakket van de zorgverzekering

De Rijksoverheid bepaald wat er zoal in het basispakket van de verzekeraars moet zitten. Zo bieden alle verzekeraars gegarandeerd dezelfde vergoedingen en zorg. Ook moeten zij alle verzekerden accepteren. Zij mogen niemand uitsluiten, behalve wanneer er sprake is van ernstige betalingsachterstanden of fraude. Alleen in die gevallen mag een verzekeraar een verzekerde royeren. Chronisch zieken of mensen die veel medische zorg nodig hebben hoeven geen extra premie voor de basisverzekering te betalen. Je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast mag je zelfs je basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars onderbrengen.

 

Zorgtoeslag

Heb je een dusdanig laag inkomen dat het betalen van je zorgpremie lastig wordt? Klop dan aan bij de belastingdienst. Je kan dan mogelijk zorgtoeslag ontvangen. Met deze toeslag kan je gedeeltelijk je zorgverzekering betalen en in sommige gevallen, indien je inkomen zo laag is, kan je met deze toeslag de basisverzekering helemaal bekostigen.

 

Zvw bijdrage

Je betaalt premie aan de zorgverzekeraar en daarnaast moet je mogelijk een inkomensafhankelijke bijdrage betalen aan de overheid. Dit alleen voor het basispakket. Er wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen. Een bepaald percentage daarvan moet je mogelijk afdragen. Deze bijdrage noemen we met en chique woord ook wel de bijdrage Zorgverzekeringswet, of te wel de Zvw. Ook ZZP’ers en ondernemers moeten een inkomensafhankelijke bijdrage leveren, tenzij je te weinig winst maakt. Dan krijg je vrijstelling.