In Nederland is het eenmaal per jaar mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Je kan niet na 1 januari meer je zorgverzekering opzeggen. Er zijn meerdere manieren om je zorgverzekering op te zeggen. Dus vraag jij je af: “Hoe moet ik mijn zorgverzekering opzeggen”? Dan raden we je aan om een van onderstaande mogelijkheden toe te passen.

Zeg je verzekering op en sluit een nieuwe af

Mogelijkheid 1 is om je zorgverzekering zelf op te zeggen. Dit doe je uiteraard bij de zorgverzekeraar waar je op dit moment bij verzekerd bent. Onthoud dat dit alleen kan voor 1 januari. Daarna kan dit niet meer tenzij de verzekeraar zijn polisvoorwaarden plotseling verandert. Alleen dan mag je tussentijds overstappen. Zeg je na 1 januari je zorgverzekering op, dan is de opzegging ongeldig en komt het erop neer dat je gewoon bij de huidige verzekeraar moet blijven. Heb je de zorgverzekering opgezegd voor 1 januari? Dan heb je de mogelijkheid om bij een andere verzekeraar een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, of om een nieuwe zorgverzekering bij je huidige verzekeraar af te sluiten. Je moet vóór 31 januari een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Meestal kan je overigens online of telefonisch je verzekering opzeggen.

 

Of maak gebruik van een overstapservice

Je kan natuurlijk ook van zorgverzekeraar veranderen door van een overstapservice gebruik te maken. Veel verzekeraars bieden een gratis overstapservice aan. Je sluit een nieuwe verzekering af bij een andere verzekeraar en deze zal, na acceptatie, je oude verzekering stopzetten. Overstappen van zorgverzekering is zo een fluitje van een cent.