Ga je werken in het buitenland maar wil je in Nederland blijven wonen? Dan kan er het een en ander veranderen op verzekeringsgebied. Het is daarbij van belang of je in een verdragsland gaat werken of in een niet-verdragsland. Een verdragsland is een land binnen de EU,- EER of een aantal landen die niet tot de EU behoren maar waar wel afspraken mee zijn gemaakt.

 

Werken in een verdragsland

Als je werkt in het buitenland, betekent dit dat het land waar je werkt je voor de medische zorg moet verzekeren. Het is belangrijk dat je die zaken goed regelt, want je bent verplicht om al op je eerste werkdag verzekerd te zijn. Ook komt je Nederlandse zorgverzekering te vervallen en daarmee automatisch ook je zorgtoeslag, als je die ontvangt. Geef deze wijzigingen dus ook tijdig door aan de belastingdienst.

 

Werken in een niet-verdragsland

Ga je werken in een niet-verdragsland? Je moet dan contact met de SVB opnemen. Meestal behoud je gewoon je zorgverzekering in Nederland, maar alleen indien je voor de AWBZ in Nederland ook verzekerd blijft. Blijf je niet voor de AWBZ verzekerd? Dan ben je verplicht om toch een buitenlandse zorgverzekering af te sluiten. Omdat je in Nederland blijft wonen is het belangrijk dat je ook in Nederland recht blijft houden op medische zorg. Vraag daarvoor een formulier 106 aan. Die vraag je aan in het werkland bij de verzekeringsmaatschappij waarbij je ingeschreven staat. Vanaf dat moment ben je altijd verzekerd van medische zorg in Nederland maar ook in het land waar je werkt.