Van zorgverzekeraar veranderen is lang niet zo lastig als je denkt. Wel kan je niet altijd zomaar van verzekeraar veranderen. Op deze pagina leggen we je uit hoe je van zorgverzekeraar verandert en wanneer je kan overstappen.
Eenmaal per jaar overstappen zorgverzekering
Een zorgverzekering is in Nederland een verplichte verzekering. Als verzekerde krijg je eenmaal per jaar de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen. Dat kan op 1 januari. Je zorgt er zelf voor dat je de huidige verzekering bij je verzekeraar opzegt. Dit kan je de verzekeraar ruim van te voren laten weten. Vóór 1 januari zorg je ervoor dat je een nieuwe zorgverzekering afsluit.
Zorgverzekeraars zijn verplicht je te accepteren
Iedere zorgverzekeraar is verplicht om mensen voor de basisverzekering te accepteren. Zelfs wanneer zij consumenten willen laten geloven dat zij een verzekeringspolis hebben voor een specifieke doelgroep. Maar verzekeraars zijn niet altijd verplicht om mensen aanvullend te laten verzekeren. Zij hebben de vrijheid om namelijk hun eigen voorwaarden vast te stellen voor aanvullende verzekeringen. Daarnaast is het zo dat verzekeraars zelfs een hogere zorgpremie mogen vragen indien blijkt dat de (toekomstige) verzekerde chronisch ziek is, of een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Daarom is het verstandig om altijd de criteria nauwkeurig te bekijken, voordat je de overstap waagt.
Na 1 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten, kan dat?
In een aantal bijzondere situaties is het mogelijk om na 1 januari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Bekijk hieronder of een van die situaties op jou van toepassing is:
* Je bent net achttien jaar geworden
* De verzekeraar heeft plots de voorwaarden veranderd
* Je gaat binnenkort scheiden of bent onlangs gescheiden
* Je bent niet verzekerd
* Je hebt in het buitenland gewoond of komt uit het buitenland en bent hier daarom niet verzekerd
* Je was beroepsmilitair en moet nu zelf een zorgverzekering afsluiten