Ben je net 18 jaar geworden? Dan ben je volgens de wet verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering vinden die bij je past is voor de eerste keer geen eenvoudige klus. Want waar moet je op letten? En je wilt natuurlijk bovendien niet teveel betalen… Op deze pagina leggen we het een en ander voor je uit, zodat het wat duidelijker voor je wordt. Want waarschijnlijk heb je voor je achttiende levensjaar nooit iets te maken gehad met zorgverzekeringen. Nu je te maken krijgt met deze extra kosten, want je betaalt vanaf nu maandelijks zorgpremie, hebben we een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet. Neem deze in alle rust door.

 

De basiszorgverzekering

Iedereen, dus ook jij, heeft de verplichting om een basiszorgverzekering af te sluiten. De Nederlandse overheid beslist wat verzekeraars sowieso altijd moeten vergoeden. De basisverzekering is dan ook bij elke verzekeraar gelijk. In de basiszorgverzekering wordt zorg vergoed zoals geneesmiddelen, ziekenhuisopname en bepaalde geneeskundige zorg. Wat veel mensen niet weten is dat er meerdere soorten basisverzekeringen zijn. Deze leggen we hieronder verder uit.

 

Drie verschillende basisverzekeringen

Als je een basisverzekering wilt afsluiten, heb je de mogelijkheid om te kiezen uit 3 soorten verzekeringen. Dit zijn de naturaverzekering, selectieve verzekering en de restitutieverzekering. Laten we beginnen met een korte uitleg over de restitutieverzekering.

 

De restitutieverzekering:

Een restitutieverzekering is een basiszorgverzekering die vaak wordt afgesloten. Je hebt als klant de vrijheid om naar alle ziekenhuizen te gaan voor hulp. Zorg wordt altijd 100% door de verzekeraar vergoed.

 

De naturaverzekering:

De verzekeraar heeft met bepaalde zorgverleners, bijvoorbeeld ziekenhuizen, zelf afspraken gemaakt. Heb je zorghulp nodig, dan moet je vooraf nagaan bij welke ziekenhuis of zorgverlener je terecht kan. Besluit je om naar een zorgverlener te gaan waarmee je zorgverzekeraar geen betalingsafspraken heeft gemaakt? Dan moet je meestal zelf een deel van die kosten betalen.

 

De selectieve verzekering

Een selectieve verzekering lijkt in bepaalde zin op de naturaverzekering. Ook met deze verzekering kan je alleen terecht bij zorgverleners waarmee je verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Alleen is je keuzevrijheid bij deze basisverzekering nog beperkter dan met de naturaverzekering.

 

Meer zorg nodig? Sluit een aanvullende verzekering af

Vanuit het basispakket word noodzakelijke zorg vergoed. Wil je echter uitgebreider verzekerd zijn, zodat je meer vergoeding ontvangt voor meer zorg? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Neem bijvoorbeeld de tandarts. Die bezoek je waarschijnlijk minimaal eens per jaar. Tandartsvergoedingen zitten niet in het basispakket. Het kan daarom verstandig zijn om hier een aanvullende tandartsverzekering voor af te sluiten. Vind je het lastig om een goede zorgverzekering te kiezen? Dan zou je ook een speciale zorgverzekering voor jongeren kunnen afsluiten.

 

De zorgverzekering speciaal voor jongeren

Sommige verzekeraars bieden zorgverzekeringen aan voor jongeren. Deze verzekeringen zijn volledig en waarschijnlijk geheel afgestemd op jouw zorgbehoefte. Zo wordt standaard bepaalde zorg vergoed, zoals vergoedingen voor behandelingen van acne, contactlenzen of anticonceptiemiddelen. Doorgaans zijn dit de iets goedkopere verzekeringen, aangezien je alle zaken via internet regelt. Het voordeel daarvan is ook dat alles overzichtelijk en inzichtelijk voor je is.