Het vergelijken van tandartsverzekeringen kan je behoorlijk veel geld besparen. Echter is het nogal lastig om te besparen én tegelijk een goede tandartsverzekering af te sluiten waarmee je de meeste behandelingen vergoed krijgt. Het afsluiten van een aanvullende tandartsdekking kan een nuttige keuze zijn. Niet alleen draait alles om een gezond gebit, ook controleert de tandarts je mond op eventuele ontstekingen. Erg belangrijk dus, om met regelmaat je gebit en mond te laten controleren. Ontstekingen zijn vaak de oorzaak van het verlies van tanden of kiezen.

 

Vraag jezelf af of en waarvoor je verzekerd wilt worden

Mocht je een kerngezond gebit hebben, dan is het afsluiten van een aanvullende tandartsdekking echt overbodige luxe. Dat ene gaatje per jaar dat gevuld moet worden kan je zelf betalen, terwijl een aanvullende tandartsverzekering je zo 20 tot 30 euro extra kost per maand! Ga voor jezelf na wat zo ongeveer de tandartskosten zijn per jaar. Gebruik eventueel de declaraties van alle voorgaande jaren om een schatting te maken. Laat tevens je tandarts een begroting opmaken. Hij zal in kaart brengen welke kosten je in de komende 1 a 2 jaar mag verwachten. Mocht het raadzaam zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten, dan is het verstandig om de verschillende pakketten te gaan vergelijken bij meerdere verzekeraars.

 

Waarom vergelijken?

Het bezoeken van de tandarts is voor de mensen met een slechter gebit meestal geen plezierige gebeurtenis. Minder erg dan een pijnlijke behandeling is misschien wel de rekening die volgt, maar dit kan toch een flinke financiële tegenvaller zijn indien de kosten hoog uitvallen. Het is echter mogelijk om je aanvullend te laten verzekeren, indien je verwacht veel tandartskosten te maken. Je verzekerd je dan extra, bovenop je basiszorgverzekering. Je krijgt dan de meeste kosten vergoed, meestal tot een maximum. Echter zijn er veel diverse tandartsverzekeringen via diverse verzekeraars af te sluiten. Daarom is het maken van een goede vergelijking belangrijk. Vergelijk de aanvullende tandartsverzekeringen het liefst via een online vergelijker, zoals bij Overstaploket.nl. Via een dergelijke vergelijkingssite vergelijk je niet alleen op basis van prijs maar ook op de inhoud van het pakket. Daarom moet je vergelijken.

 

Afsluiten tandartsverzekering: tips

Je weet waarschijnlijk al wel dat tandzorg voor mensen van 18 jaar en ouder niet verzekerd is vanuit het basispakket. Sluit je een aanvullende tandartsverzekering af? Dan is het verstandig om onderstaande punten eerst goed door te nemen.

 

  • Zeg nooit je huidige aanvullende tandartsverzekering op totdat je er zeker van bent dat je wordt geaccepteerd door je nieuwe zorgverzekeraar
  • Het is verstandig om summier antwoord te geven op de vragen die verzekeraars je mogelijk stellen, indien jij je aanvullend wilt laten verzekeren. Vul een vragenlijst altijd eerlijk in maar geef alleen antwoord op verplichte vragen. Geef je meer informatie dan nodig, dan kan dit wel eens in je nadeel werken
  • Vergoedingen voor behandelingen worden in bedragen of in percentages weergegeven. Vraag je tandarts welke kosten hij verwacht te maken en vergelijk dit met de bedragen en/of percentages die de verzekeraar vergoed

Vergelijk op 4 belangrijke punten

Je bent nu op het punt gekomen om waarschijnlijk tandartsverzekeringen te gaan vergelijken. Onthoud dat jij je vergelijking op tenminste de volgende 4 zaken moet richten:

 

  • De prijs
  • De dekking
  • De voorwaarden
  • En bekijk of je een vrije of juist beperkte zorgkeuze hebt
  • Kan je een aanvullende dekking aan-/ of uitzetten gedurende een jaar?