Benieuwd hoe de hoogte van de zorgtoeslag wordt vastgesteld? Op deze pagina kom je erachter hoeveel recht je hebt op zorgtoeslag en hoe de belastingdienst dit berekend. Want om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, moet je in elk geval aan een aantal voorwaarden voldoen. Je hebt recht op deze toeslag indien je in elk geval aan de volgende vier eisen voldoet:

 

  1. Je bent minimaal achttien jaar wanneer je zorgtoeslag aanvraagt
  2. Je bent Nederlandse of hebt tenminste een verblijfsvergunning in Nederland
  3. Je hebt een basis zorgverzekering afgesloten bij een Nederlandse zorgverzekeraar
  4. Je voldoet aan de maximale inkomensgrens om tenminste recht te hebben op zorgtoeslag. Voor 2015 bedraagt je inkomen niet meer dan (ongeveer) 31.000 euro. Heb je een partner? Dan wordt zijn/haar inkomen ook meeberekend voor een gedeelte

Hoeveel zorgtoeslag krijg je in 2015?

Voor de hoogte van je zorgtoeslag wordt door de belastingdienst gelet op het inkomen van jezelf en je partner. Het komt erop neer dat de hoogte van je zorgtoeslag afloopt naarmate je meer verdient. Verdien jij meer dan het minimum loon? Bereken dan op de website van de belastingdienst hoeveel zorgtoeslag jij ontvangt. Je kunt daarvoor een proefberekening doen. Dat werkt als volgt:

 

Stappenplan zorgtoeslag berekenen

Ga naar Toeslagen.nl. Via de pagina “Zorgtoeslag” kan je het programma “proefberekening” openen. Je vult vervolgens in voor welk jaar jij de berekening wilt maken. Vul je geboortedatum in. Vervolgens voer je enkele andere gegevens in, zoals je toetsingsinkomen en ook of je een toeslagpartner hebt. Weet je niet wat je toetsingsinkomen is? Deze vind je op de jaaropgave maar kan je ook zelf berekenen aan de hand van je loonstrookje. Voor je toeslagpartner (indien je die hebt) voer je dezelfde gegevens in. Op het eind druk je op de button “berekenen” en vervolgens krijg je te zien hoeveel op hoeveel zorgtoeslag je maandelijks recht hebt. Let wel op: Dit is nog geen definitieve berekening.