Hoe je de beste zorgverzekering uitkiest is nogal afhankelijk per persoon. Zo is de beste zorgverzekering voor de ander weer niet de beste verzekering. De aanvullende verzekeringen sluit je alleen af indien je er in de toekomst gebruik van denkt te maken. Het is verre van gemakkelijk om een keuze te maken. Het helpt al wel wanneer je gebruik maakt van vergelijkingsites.

 

De basisverzekering

Alle zorg die wordt vergoed door jouw basisverzekering is vooraf al door de overheid geregeld. Iedereen heeft daarmee recht op dezelfde basiszorg. Heb je geen aanvullende verzekeringen nodig, dan is deze basisverzekering dus al meteen de beste keuze en ook direct de goedkoopste.

 

Besparen met extra eigen risico

Iets om over na te denken is het eigen risico. In 2015 is de hoogte van het eigen risico bepaald op €375. Je mag dit vrijwillig verhogen tot maximaal €875 en alle bedragen daartussen, €100 per trede. Het hangt van je situatie af met hoeveel je het eigen risico verhoogt of het juist bij het minimale laat. Heb je nooit zorg nodig? Dan kan je dit eigen risico wellicht verhogen, zodat je maandelijks een premiekorting ontvangt. Ben je echter al wat ouder of heb je in het verleden veel medische zorg nodig gehad? Dan is de kans groter dat je voor medische zorg moet aankloppen. In dat geval kan het verstandig zijn om niet voor meer risico te gaan en je eigen risico op het wettelijk vastgestelde €375 te houden.

 

Aanvullende verzekering afsluiten?

De beste zorgverzekering is er misschien wel één met een aanvullende verzekering. Bedenk van welke zorg je in de toekomst gebruik denkt te maken en ga na of dit door de basisverzekering wordt gedekt. Is dat niet het geval, dan is het misschien verstandig om je daarvoor aanvullende te laten verzekeren. Een persoonlijke keuze dus. Over het algemeen bieden verzekeraars meerdere pakketten aan. Ook zijn er vaak pakketten die gericht zijn op alleenstaanden of gezinnen. Het maakt daarbij ook uit hoe oud eventuele kinderen zijn of hoe oud je zelf bent. Stel jezelf vragen zoals of je baat hebt bij vergoedingen voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of een extra uitgebreid kraamhulppakket (om maar iets te noemen).  Je betaalt uiteraard extra premie indien je een uitgebreider pakket neemt of een aanvullende verzekering afsluit. Over het algemeen geldt dat des te meer vergoedingen de verzekeraar biedt, des te meer maandpremie je betaalt. De beste zorgverzekering kiezen is dus letten op je behoeften en op je portemonnee. Stel jezelf de volgende vragen om het kiezen van de beste verzekering voor jou te vergemakkelijken:

 

  1. Heb je echt een aanvullende verzekering nodig?
  2. Zo ja, wat heb je precies nodig?
  3. Vind je het belangrijk om uitgebreid verzekerd te zijn, omdat je het maar nooit weet…?
  4. Wat is mijn budget per maand?
  5. Wil ik besparen op mijn maandpremie en meer eigen risico betalen?