Stel, je bent net achttien jaar geworden en je moet voor het eerst zelf een zorgverzekering afsluiten. Hoe kan je dan de zorgpremie betalen als je nog geen inkomsten hebt? Vanaf je 18e levensjaar moet je zelf de premie voor de zorgverzekering ophoesten. Daarvoor kon je gratis op de zorgpolis van je ouders. De goedkoopste zorgverzekering begint pas tussen de €70 en €80. Dat is veel geld wanneer je nog geen inkomen hebt. Wat doe je nu? Eerst wat informatie over de zorgverzekering en de kosten daarvan.

 

Uitleg over de zorgverzekering en de kosten

De kosten van zorg zijn in Nederland gelijkmatig verdeeld over alle Nederlanders. Iedereen draagt als het goed iets bij, naar redelijkheid. Elke Nederlander of inwoner van Nederland is tenminste verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit noemen we ook wel het basispakket. Bezoek je de huisarts of wordt je opgenomen in het ziekenhuis? Dan worden de kosten hiervan vergoed door de verzekeraar. De verzekeraar kan deze kosten dekken omdat het premie ontvangt van alle verzekerden. De basisverzekering heeft een eigen risico. Maak je gebruik van zorg, dan moet je allereerst een gedeelte daarvan uit eigen zak betalen. Heb je eenmaal je eigen risico verbruikt, dan betaalt de zorgverzekeraar vanaf dat moment alle onkosten indien dit vanuit het basispakket vergoed wordt.

 

Aanvullende verzekeringen

Het basispakket is dus een verplichte zorgverzekering. Verzekeraars bieden naast deze verzekering extra verzekeringen aan, die als aanvulling kunnen worden gebruikt op het basispakket. Dit noemen we aanvullende verzekeringen. Van hieruit worden kosten gedekt die niet vallen onder het basispakket. Denk aan de tandartskosten, kosten voor fysiotherapie en andere zaken. Nu komen we bij het punt: Hoe betaal je de zorgpremie wanneer je geen inkomen hebt?

 

Geen inkomen? Ontvang tegemoetkoming!

Als je nog geen inkomen hebt dan kan je aanspraak maken op tegemoetkoming in de kosten voor zorg. Met andere woorden: Je krijgt geld van de overheid waarvan je de zorgpremie kan betalen. Deze tegemoetkoming wordt zorgtoeslag genoemd. Maandelijks ontvang je een bedrag waarmee je in elk geval de basisverzekering kan betalen. Heb je geen inkomen, dan ontvang je het maximale bedrag. Dit is wettelijk vastgesteld op €78 (2015). Neem je de goedkoopste zorgverzekering van €70, dan hou je zelfs nog wat geld over. Voldoe je aan de voorwaarden voor zorgtoeslag? Controleer dat hieronder.

 

Voorwaarden zorgtoeslag

Je bent minimaal 18 jaar of ouder

Je bent in het bezit van een Nederlandse zorgverzekering

Je inkomen is niet hoger dan (ongeveer) €26.000 per jaar

Je hebt een verblijfsvergunning of bent Nederlandse