Hoe declareren werkt bij je zorgverzekeraar gaan we op deze pagina uitleggen. Normaal gesproken stuurt de zorgverlener de nota direct door naar jouw verzekeraar. Zelf hoef je meestal niets te declareren. Je moet alleen zelf declareren indien je zorgverlener je een nota geeft. In zo’n geval moet je zelf de onkosten betalen en naderhand de kosten bij je zorgverzekeraar declareren.
In welke gevallen zelf declareren?
De meeste mensen hebben een z.g. naturazorgverzekering afgesloten. In dat geval krijgt men bijna nooit een rekening van de zorgverlener mee. Waarom dat zo is? Met een dergelijke zorgverzekering worden de zorgverleners zelf door de verzekeraar gekozen. Met die zorginstellingen zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de betalingen. In dat geval wordt het een en ander altijd onderling afgehandeld. De klant of zorgbehoeftige hoeft zodoende zelf geen actie te ondernemen. Alleen wanneer je kiest voor zorg bij een zorgverlener die niet zelf door de zorgverzekeraar is geselecteerd, ontvang je een nota. Die moet je dan eerst zelf voorschieten. Zoek wel van te voren uit of de verzekeraar deze zorg daadwerkelijk vergoedt.
Achteraf declareren met de restitutieverzekering
Een restitutieverzekering is een zorgverzekering waarbij zorgverleners en zorgverzekeraars geen enkele afspraak vooraf met elkaar hebben gemaakt. Klanten moeten zelf de zorgnota voorschieten. Omdat er geen afspraken met elkaar zijn gemaakt, moet je de rekening die je van de zorgverlener meekrijgt achteraf declareren bij de verzekeraar.
Stel, je moet declareren. Hoe doe je dat?
Het declareren zelf is gemakkelijk en kan vrijwel iedereen zelf doen. Verzekeraars wachten meestal niet lang met het overmaken van geld. Wil je een declaratie bij je zorgverzekeraar indienen maar wil je weten hoe je dat doet? Dat leggen we hieronder voor je uit.
Gegevens bij de hand houden
Zorg ervoor dat je de onderstaande gegevens in elk geval bij de hand hebt, zodat je declaratie indienen snel en soepel verloopt:
- Je persoonsgegevens zoals naam, adres, woonplaats
- Je klantnummer die je hebt ontvangen van je zorgverzekeraar
- En natuurlijk de originele rekening die je wilt declareren
Verstuur declaratie per mail of post
Declaraties kan je bij de meeste zorgverzekeraar per post toesturen. Maar tegenwoordig is het veel gemakkelijker om online je zaken af te handelen. Scan je rekening in en verstuur deze per e-mail. De meeste verzekeraars hebben applicaties (apps) gemaakt voor smartphones of tablets, daarmee is het insturen van je declaratie helemaal gemakkelijk gemaakt.
Kosten op de tegenpartij verhalen
Iedere verzekeraar hanteert weer zijn eigen procedure voor het geval klanten schade op een tegenpartij willen verhalen. Heb je letsel opgelopen en heb je daarvoor een rekening van een zorgverlener ontvangen? Bel je zorgverzekeraar op om erachter te komen hoe je deze kosten moet declareren.