Het geneesmiddelen Vergoedingssysteem wordt ook wel kortweg GVS genoemd. Indien je een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten, dan kan je die term/afkorting GVS tegenkomen. GVS staat dus voor een geneesmiddelenvergoedingssysteem. Dat weet je nu. In dit geneesmiddelenvergoedingssysteem worden de vergoedingen van allerlei geneesmiddelen vastgelegd. Wat gebeurt er met een geneesmiddel indien deze niet in het GVS staat? Dan wordt dit geneesmiddel niet vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Maar wanneer wordt een geneesmiddel dan wel vergoed?

 

Vergoeding medicijnen

Vervolgens bepaald het VWS of een geneesmiddel mag worden vergoed uit het GVS. In dit GVS zijn bepaalde geneesmiddelen overzichtelijk in een groep geplaatst, allemaal naar de werking van de stoffen. In het GVS wordt alles tot in de puntjes uitgelegd. Zo mogen bepaalde medicijnen in dieetmiddelen alleen worden vergoed indien ze overduidelijk voor bepaalde ziekten of aandoeningen worden ingezet en in die mate noodzakelijk zijn.

 

Alleen vergoeding vanuit basisverzekering voor middelen in het GVS

Verzekerden krijgen alleen een vergoeding vanuit basis zorgverzekering voor middelen die in het GVS zijn opgenomen. Daarbij mag een zorgverzekeraar altijd zelf ten alle tijden, in bijzondere gevallen, bepalen welk middel hij vergoedt vanuit dit systeem. De verzekeraar moet wel ten minste één middel uit het GVS vergoeden. Maar heeft dus zelf de keuze voor welk middel met dezelfde werkzame stof hij kiest. We noemen dit beleid ook wel met een chique woord het preferentiebeleid. Vrijwel nooit worden medicijnen of middelen vergoed indien zij niet in het GVS opgenomen zijn. Alleen geregistreerde geneesmiddelen worden meestal geheel vergoed of anderzijds, met een eigen bijdrage. Wat is een geregistreerd medicijn of geneesmiddel?

 

Uitleg geregistreerde geneesmiddelen:

Geregistreerde geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die door het CBG zijn beoordeeld. Het CBG is het College ter beoordeling van de Geneesmiddelen. Geregistreerde middelen moeten een Nederlandse registratie krijgen. Deze krijgen vervolgens een specifiek nummer dat we een RVG nummer noemen. Voor vergoedingen van medicijnen die niet in dit vergoedingssysteem behoren kan je eventueel een extra aanvullende zorgverzekering afsluiten.