Men stelt nogal eens de vraag of je in het buitenland recht hebt op zorg. Daar is niet zomaar 1-2-3 een antwoord op te geven. Want het hangt er nogal van af hoe lang je in het buitenland bent, of je er woont of werkt of beiden en in welk land je verblijft op het moment dat je zorg nodig hebt. We gaan er eenvoudigweg vanuit dat je tijdelijk in het buitenland bent, in een EU-, EER- of verdragsland. De landen van de EER bestaan uit de Europese Unie, met daarbij Liechtenstein, Noorwegen en  IJsland. De landen waarmee de Nederlandse overheid een verdrag is gesloten zijn Bosnië-Herzegovina, Tunesië, Turkije, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Servië en Montenegro en Australië. In al deze landen heb je recht op spoedeisende hulp. Je hebt toestemming nodig van je zorgverzekeraar indien je er 1 nacht of langer verblijft in een ziekenhuis. Daarover hieronder meer.

 

Je hebt toestemming van je zorgverzekeraar nodig

De behandeling in het buitenland bestaat uit 1 of meerdere nachten? Indien je in een instelling wordt opgenomen voor een behandeling en je verblijft hier minimaal 1 nacht, dan heb je de toestemming nodig van je zorgverzekeraar. In het geval van spoedeisende hulp heb je geen toestemming nodig. Je hebt dus in dat geval recht op zorg in het buitenland. Bel met de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij laten je dan meteen weten of je toestemming krijgt.

 

Europese zorgpas en EHIC

Met je Europese zorgpas heb je altijd recht op spoedeisende zorg in het buitenland, tenminste, in de EU-, EER- of een verdragsland. Voor alle andere landen moet je een reisverzekering afsluiten. Verblijf je langer in het buitenland? Dan moet je mogelijk een EHIC-pas aanvragen.

Tip: sluit een reisverzekering of aanvullende verzekering af!

Je woont en/of werkt tijdelijk in het buitenland?

Ga je voor tijdelijk wonen of werken of wonen/werken in het buitenland, dan blijf je meestal wel verzekerd in Nederland bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie. Want het hangt er wel vanaf waar je naartoe gaat en voor hoe lang. Hieronder beschrijven we wat je moet doen indien je tijdelijk in het buitenland woont en werkt.

 

  1. Allereerst neem je met de SVB contact op. Dit is de Sociale verzekeringsbank. Zij vertellen je over je Wlz-verzekerd blijft of niet.
  2. Verzeker je in het land waar je voor een langere periode woont of werkt of beiden indien je in Nederland niet meer Wlz-verzekerd bent. Zeg je Nederlandse zorgverzekering op.
  3. Je behoud je Nederlandse zorgverzekering indien je in Nederland verzekerd blijft voor de Wlz.

 

Zorgtoeslag in het buitenland

Ontvang je zorgtoeslag uit Nederland terwijl je in het buitenland woont of een uitkering of pensioen uit Nederland? Je ontvangt alleen zorgtoeslag indien je in het buitenland woont indien je woont in een land dat bij de EU-, EER- of een verdragsland hoort. Je behoud alleen je zorgtoeslag indien je in een ander land woont dan bovenstaande en verplicht bent een Nederlandse zorgverzekering te behouden. Alle informatie daarover vind je op de website van de Rijksoverheid.