Je hebt geen zorgverzekering? Wat gebeurt er als je geen zorgverzekering hebt afgesloten? Woon je in Nederland of werk je in Nederland, dan ben je altijd verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en dat bij een verzekeraar in Nederland. Je kan ervoor kiezen om geen zorgverzekering af te sluiten, maar in dat geval ontvang je een boete en wordt je verplicht verzekerd.

Controle

Het Zorginstituut Nederland doet controles en indien wordt ontdekt dat je onverzekerd bent, dan ontvang je daarover een brief. In die brief wordt uitgelegd waarom je verplicht bent een zorgverzekering af te sluiten en sommeert het instituut om binnen 3 maanden een verzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar af te sluiten. Heb je een huishouden met meerdere gezinsleden en deze zijn ook onverzekerd, of een aantal daarvan? Dan ontvangen zij ieder dezelfde brief van het Zorginstituut Nederland. Kinderen jonger dan achttien jaar ontvangen geen brief, wel de (wettelijke) vertegenwoordigers, meestal de ouders.

 

Wat gebeurt er wanneer je niet binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluit?

Het is zeer onverstandig om niet in te gaan op het verzoek van het instituut. Je ontvangt dan een boete. De hoogte van de boete in 2015 is ongeveer 352 euro. Het CJIB stuurt je een aanschrijving met daarbij een acceptgiro. Daarmee kan je de boete betalen. Meestal is het mogelijk om deze boete in meerdere termijnen te voldoen. Let op: Betaal je ook deze boete niet op tijd, dan ontvang je een aanmaning. Betaal je na ontvangst van de aanmaning vervolgens nog niet? Dan wordt een deurwaardersbureau ingeschakeld. De kosten die dit bureau maakt, moet jijzelf betalen. Heb je de boete wel betaalt? Dan ben je nog steeds verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.

 

Tweede boete

Heb je de boete betaalt? Zorg er dan ook voor dat je een zorgverzekering afsluit. Want het Zorginstituut Nederland controleert na enkele weken of je verzekerd of onverzekerd bent. Blijkt dat je nog steeds geen zorgverzekering hebt afgesloten, dan ontvang je een nieuwe boete. De hoogte van de boete is gelijk aan de eerste boete, namelijk €352.

 

Zorgverzekering onder bestuursdwang

Het Zorginstituut Nederland blijft controleren of je, na de tweede boete, verzekerd bent of nog steeds geen zorgverzekering hebt afgesloten. Dit doet het instituut meestal enkele maanden nadat de tweede boete betaalt is. Blijkt dat je na deze periode nog steeds geen verzekering hebt afgesloten, dan wordt er namens jou door het Zorginstituut een verzekering voor de duur van 12 maanden afgesloten. We noemen dit verzekeren onder bestuursdwang of ‘ambtshalve verzekerd’ worden. Dit betekent automatisch dat je zorgverzekerd bent en dus kan rekenen op alle rechten die Nederlanders hebben op zorg. Het betekent ook dat je verplicht bent om maandelijks je zorgpremie te betalen. Om er echter zeker van te zijn dat de premie betaalt wordt, mag het instituut de premie inhouden op je inkomen.

 

Zorgtoeslag gekregen maar je was onverzekerd?

Nederlanders kunnen bij de Belastingdienst terecht voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is bedoeld om een gedeelte van de zorgpremie mee te betalen. Het CJIB zal de gegevens van de Belastingdienst controleren en indien blijkt dat je wel zorgtoeslag hebt ontvangen terwijl je onverzekerd was, zal het CJIB deze toeslag gaan inhouden. De toeslag wordt dan vervolgens gebruikt om de premie te kunnen voldoen.