Overstappen van zorgverzekering is ieder jaar mogelijk. Dit kan dus eenmaal per jaar. Tot 1 januari heeft iedereen de tijd om de oude zorgverzekering op te zeggen en je hebt tot 31 januari de tijd om vervolgens weer een nieuwe zorgverzekering te nemen. Maar wat gebeurt er indien jij je te laat bij een nieuwe zorgverzekeraar aanmeld?

 

Je zit nog een jaar vast aan je oude verzekeraar

Stel, je bent te laat met het afsluiten van een verzekering bij een nieuwe zorgverzekeraar, dan zit je gewoon nog een jaar vast bij je huidige verzekeraar. Mochten de voorwaarden, dekkingen en premies zijn veranderd dan is het niet anders dan dat je hiermee akkoord moet gaan. Je kan proberen om alsnog toestemming van je verzekeraar te krijgen om over te stappen, maar dit lukt in vrijwel geen enkel geval.

 

Zorgverzekering opgezegd maar nog geen nieuwe verzekeraar

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je wel alvast je oude zorgverzekering hebt opgezegd, terwijl je nog geen nieuwe hebt afgesloten. Je hebt daarvoor nog de tijd tot 31 januari. Ben je echter vergeten om na die deadline een nieuwe overeenkomst bij een andere verzekeraar af te sluiten, dan krijg je te maken met het Zorginstituut Nederland.

 

Zorginstituut Nederland

Het Zorginstituut Nederland controleert of iedereen in Nederland verzekerd is. Ben je te laat met het afsluiten van een zorgverzekering? Dan ontvang je van deze instantie een brief. Wat gebeurt er als je geen zorgverzekering afsluit? Je ontvangt allereerst een brief van het Zorginstituut. Zorg je ervoor dat je binnen 3 maanden na dagtekening van deze brief een zorgverzekering hebt afgesloten, dan ben je verzekerd en krijg je geen boete. Is dit niet het geval, dan ontvang je een boete. Sluit je na deze boete wel een nieuwe zorgverzekering af, dan hoor je niets meer van deze instantie. Heb je echter nadien nog steeds geen zorgverzekering afgesloten, dan ontvang je een tweede boete. Het Zorginstituut Nederland sluit voor jou een verzekering af indien je na de tweede boete nog steeds geen nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten. Eventuele zorgtoeslag wordt ingehouden en verrekend met de premie.