Iedere Nederlander of iedereen die in Nederland leeft, heeft het recht op gezondheidszorg. En daarom is ook iedereen volgens de Nederlandse wet verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. In principe levert iedereen daarmee een bijdrage aan de zorg. Daarmee betaalt iedereen mee aan basiszorg en blijft de zorg daarmee enigszins betaalbaar. Misschien betaal je al wel jarenlang zorgpremie, maar heb je nooit gebruik gemaakt van zorg. Toch komt er waarschijnlijk eens een moment waarop je goede zorg nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je plotseling in het ziekenhuis beland. Die kosten kan je waarschijnlijk nooit zelf opbrengen en op dat moment biedt een zorgverzekering je financiële steun. De zorgverzekeraar, bij wie je een verzekering hebt afgesloten, vergoedt alle kosten voor je. Je hoeft alleen maar het verplichte eigen risico te betalen.

 

Maar wat nu als je in de overgangsperiode zit van een oude naar nieuwe zorgverzekering?

” Ben ik onverzekerd in de overgangsperiode tussen mijn oude en nieuwe zorgverzekering?” Deze vraag zien we nogal eens terugkomen op het internet. Stel, je sluit een nieuwe zorgverzekering af en hebt je oude verzekering al bij de vorige verzekeraar opgezegd. Ben je in die tussenperiode dan nog wel verzekerd? Ja. Je blijft in die tussentijd gewoon goed verzekerd. Belangrijk is dan wel dat je op tijd je oude verzekering hebt stopgezet. Een nieuwe zorgverzekering zal dan altijd op 1 januari ingaan, eventueel met terugwerkende kracht indien je na 1 januari maar vóór 31 januari een nieuwe verzekering hebt afgesloten. Je bent dan wel verplicht om de premie met terugwerkende kracht te betalen. De nieuwe verzekeraar is op zijn beurt verplicht om eventuele kosten met terugwerkende kracht te vergoeden.

Hoe sluit je een zorgverzekering af?

Een nieuwe zorgverzekering afsluiten is heel eenvoudig. Tegenwoordig is het eenvoudig om verzekeringen online af te sluiten. Zoek naar een verzekering die bij jou past en dan met name bij je zorgbehoefte past. Vul online het aanvraagformulier in. Daarbij moet je een geldig woonadres opgeven, je rekeningnummer en een burgerservicenummer of sofinummer. Bevestig je aanvraag en de verzekeraar zal deze aanvraag beoordelen en waarschijnlijk altijd accepteren. Vergeet niet je oude verzekering op te zeggen bij de vorige verzekeraar. Of maak eventueel gebruik van een overstapservice van je nieuwe verzekeraar.