Heb je een aanvullende zorgverzekering afgesloten maar wil je deze opzeggen omdat je er gedurende een jaar (nauwelijks) gebruik van hebt gemaakt? Houd er dan rekening mee dat je aanvullende verzekeringen wel jaarlijks kunt opzeggen maar alleen gedurende een bepaalde periode. Ieder jaar kan je deze verzekeringen opzeggen en wel tot en met 31 december. Je kan je verzekering opzeggen door je aan te melden bij een andere verzekeraar. Met een overstapservice zorgen zij er voor dat de aanvullende verzekering opgezegd wordt bij je huidige verzekeraar. Echter kan je ook gewoon je eigen verzekeraar ervan op de hoogte stellen dat je de aanvullende verzekering wilt stopzetten. Je kan meestal via je eigen persoonlijke pagina op de website van je zorgverzekeraar deze wijziging doorgeven.

 

Opzeggen van aanvullende verzekering bij wijziging voorwaarden

Wijzigt je verzekeraar tussentijds (dus gedurende een kalenderjaar) de polisvoorwaarden? Dan mag je altijd een aanvullende verzekering stopzetten of tussentijds overstappen naar een nieuwe verzekeraar.

Belangrijk is wel dat het om een wijziging dient te gaan die nooit volgens de artikelen 11 t/m 14 van de Zorgverzekeringswet voortkomt.
Nieuwe aanvullende verzekering elders afsluiten

Wil je elders je aanvullende verzekering onderbrengen? Dit kan dan tot 1 februari. Houd er rekening mee dat je aanvullende zorgverzekering dan met terugwerkende kracht ingaat. Je betaalt dus ook de premie voor het jaar daarvoor. Een nieuwe basisverzekering afsluiten is verplicht. Sluit je geen zorgverzekering af, dan wordt dit gemeld bij het College voor Zorgverzekeringen. Je bent onverzekerd en krijgt, nadat je een waarschuwing hebt gekregen, een boete.