Aanvullende zorgverzekeringen zijn verzekeringen die je kan afsluiten naast de gewone basisverzekering. Deze basiszorgverzekering dekt namelijk lang niet alle kosten. Als je binnenkort hoge ziektekosten verwacht of op dit moment al hebt, dan is een aanvullende zorgverzekering afsluiten soms een verstandige keuze. Laat je bijvoorbeeld verzekeren voor tandartszorg of fysiotherapie. Ook kan jij je extra laten verzekeren voor zorg in het buitenland en als je kinderen hebt kan je een uitgebreide, aanvullende tandartsverzekering afsluiten zodat ook orthodontie voor kinderen vergoed wordt. Tevens zijn er speciale aanvullende verzekeringen die zelfs het bezoek aan kuuroorden vergoeden of vergoedingen geven voor bijzondere therapieën.

 

Heb jij een aanvullende verzekering nodig?

Verzekerden die helemaal gezond zijn en in het verleden geen zorg nodig gehad hebben, hebben eigenlijk nooit een aanvullende zorgverzekering nodig. De basisverzekering voorziet namelijk in veel basiszorg. Bepaal zelf hoeveel zekerheid je nodig hebt en ook hoeveel geld je daarvoor over hebt. Heb je regelmatig blessures omdat je aan een bepaalde sport doet? Of heb je zo nu en dan last van je spieren of gewrichten? In zo’n geval kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie raadzaam zijn om af te sluiten. Heb je een zwak gebit en in het verleden veel tandartsbehandelingen nodig gehad? Misschien is het afsluiten van een tandartsverzekering dan geen overbodige luxe. Het is verstandig om je tandarts te vragen welke behandelingen je in de toekomst aan je gebit nodig hebt en wat de geschatte kosten daarvan zijn. Vervolgens bereken je hoeveel je betaalt per jaar voor een aanvullende verzekering. Natuurlijk kan je ook zelf het geld bijeen sparen dat je bespaard door geen aanvullende verzekering af te sluiten. Onverwachte kosten kan je zodoende zelf opvangen.

 

Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering

Het is zo dat alle ziektekostenverzekeraars eigen aanvullende zorgverzekeringen aanbieden. Je hebt als verzekerde vrijwel altijd de mogelijkheid om te kiezen uit diverse zorgpakketten. Als consument heb je zelf de vrijheid om te bepalen bij wie je een verzekering afsluit. Je mag zelfs de basisverzekering en aanvullende verzekering onderbrengen bij verschillende verzekeraars. Die vrijheid heb je, maar een zorgverzekeraar mag ook verplichten om je niet aanvullend te laten verzekeren, tenzij je ook de basisverzekering bij die verzekeraar afsluit. Of zij vragen extra premie voor een aanvullende verzekering.