Wil je een aanvullende zorgverzekering vergelijken en/of afsluiten? Aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de zorg die niet vallen onder de dekking van de basisverzekering. Je hebt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen, de tandarts en fysiotherapie. Er zijn echter veel meer aanvullende verzekeringen die je kan afsluiten, bijvoorbeeld indien je verzekerd wilt worden voor  sterilisatie of speciale therapieën. In dat geval kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten naast je basiszorgverzekering. Diverse verzekeraars bieden daarnaast ook nog eens aanvullende pakketten aan die perfect passen bij een levensfase. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullend pakket  voor jongeren of studenten, gezinnen maar ook voor senioren. Het voordeel van deze pakketten is dat daarmee zorg vergoed wordt die door een bepaalde  doelgroep veel gebruikt wordt. Ga goed voor jezelf na of je een aanvullende zorgverzekering wel echt nodig hebt of dat je, indien je incidenteel gebruik maakt van zorg die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, dit uit eigen zak kan betalen.

 

Mogen verzekeraars je weigeren voor een aanvullende zorgverzekering?

Volgens de wet is het toegestaan dat een zorgverzekeraar je mag weigeren voor een aanvullende verzekering. In bepaalde gevallen zal een verzekeraar je zelfs een hogere premie laten betalen. Echter verschilt het sterk per verzekeraar. Weigert een verzekeraar je voor een aanvullende verzekering? Dan betekent dit niet dat een andere verzekeraar je ook niet toelaat. Vraag eventueel je huisarts welk soort verzekeraar het beste bij je situatie past.

 

Kan je extra aanvullende verzekeringen afsluiten?

Bij veel diverse zorgverzekeraars maakt men onderscheid tussen een zorgpakket van aanvullende zorgverzekeringen of een speciale, aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandartskosten om maar iets te noemen. Het is dan vaak ook mogelijk om meerdere pakketten af te sluiten. We raden je aan om deze pakketten bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Je kinderen zijn altijd automatisch meeverzekerd met je aanvullende zorgverzekering.

Tenminste, die mogelijkheid bieden een groot aantal verzekeraars. Je kinderen moeten dan wel tot maximaal 18 jaar oud zijn. Neem eventueel hierover contact met je eigen verzekeraar op en informeer naar alle mogelijkheden.

 

Losse aanvullende verzekeringen afsluiten is meestal duurder

Indien jij je aanvullende zorgverzekering bij een andere verzekeraar afsluit, zorgt dit in sommige gevallen voor problemen op administratief gebied en met name met het declareren. Want het is zo dat bepaalde zorgkosten deels door een basisverzekering worden vergoed en het andere gedeelte door een aanvullende zorgverzekering. Houdt er tevens rekening mee dat verzekeraars vaak een extra toeslag rekenen indien je alleen een aanvullende verzekering bij ze afsluit. In veel gevallen loopt een toeslag op tot zo’n 50% van de totale premiekosten!