Wanneer je huisarts bepaalde medicijnen voorschrijft, dan krijg je die vrijwel altijd vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Je kan zelf nagaan of je een eigen bijdrage moet betalen door in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) te kijken. Bedenk dat alleen de medicijnen/geneesmiddelen die zijn geregistreerd door de overheid en in het systeem staan door de verzekeraar worden vergoed. Bepaalde medicijnen echter worden alleen vergoed in specifieke omstandigheden. Ook die medicijnen zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Benieuwd welke medicatie wordt vergoed door je verzekeraar? Controleer dit op www.medicijnkosten.nl. Ook voor de hoogte van een eventuele eigen bijdrage kan je terecht op de website medicijnkosten.nl. Deze website is van het College voor Zorgverzekeringen. De website biedt volledige informatie over de kosten van alle medicijnen en/of geneesmiddelen op dit moment. Je ziet tevens of geneesmiddelen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem zijn geplaatst en met welke kosten je rekening moet houden die meetellen voor het verplichte eigen risico. Ook kom je erachter wat je eventuele eigen bijdrage is. In dit systeem staat tevens vermeld of er geneesmiddelen zijn die je ter vervanging van een geneesmiddel kan gebruiken en die wel volledig worden vergoed door je eigen verzekeraar. Voor bepaalde medicatie betaal je een eigen bijdrage die wettelijk is vastgesteld.

 

Aanvullend verzekeren

Indien je vaker medicijnen gebruikt en je daarvoor een eigen bijdrage moet betalen, kan het verstandig zijn je aanvullend te laten verzekeren. Daarover meer onderaan deze pagina.

 

Kosten apotheek
Soms brengt een apotheek extra of juist andere kosten in rekening. Op medicijnkosten.nl zijn namelijk alleen de medicijnkosten zelf te zien. Zo rekent een apotheek meestal kosten voor de aflevering van medicatie of voor de voorbereiding daarvan.

 

Eigen risico
De onkosten voor medicatie of een geneesmiddel gaan altijd af van het verplichte eigen risico. In 2015 is het eigen risico, dat overigens wettelijk verplicht is, 375 euro op jaarbasis. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Heb je eenmaal 375 euro aan eigen risico betaalt, dan ontvang je vanaf dat moment de maximale vergoeding en hoef je geen eigen risico meer te betalen.

 

Extra informatie:

Je hebt altijd een recept van je huisarts nodig als je een vergoeding wilt krijgen voor je medicijnen. Daarnaast is er een maximale hoeveelheid medicijnen per keer af te halen. Je krijgt een recept en daarop wordt een termijn gesteld en een hoeveelheid. Heb je nieuwe medicijnen nodig? Dan vraag je een nieuw recept aan. Houd er rekening mee dat apothekers extra kosten in rekening kunnen brengen. Zij werken met vrije tarieven.

 

Soms is het medisch noodzakelijk om andere of duurdere medicijnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien je allergisch bent voor een type medicijn. De huisarts acht het medisch noodzakelijk dat je een ander type medicijn krijgt en noteert dit op het recept. Je krijgt dan door de verzekeraar deze medicatie volledig vergoed, eventueel betaal je een eigen bijdrage. Het is wel verstandig om dit eerst te overleggen met je apotheek en met je huisarts. Je hebt een recept nodig van je huisarts om eventueel een rekening te kunnen declareren bij je verzekeraar.

 

Aanvullende verzekering voor medicijnen

Soms is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten, zodat je een vergoeding krijgt voor meerdere merken medicijnen. Met een extra dekking kan je hierop besparen op kosten die je anders zou maken omdat je bijvoorbeeld een eigen bijdrage moet betalen voor een type medicijn.