Zonneraam levert meer energie dan zonnepanelen

mobiel internet iphone 6 5g
De komst van vijf G in telecomwereld
9 oktober 2016
lamp energie overstappen
Steeds meer consumenten stappen naar een andere energieleverancier
19 oktober 2016
mobiel internet iphone 6 5g
De komst van vijf G in telecomwereld
9 oktober 2016
lamp energie overstappen
Steeds meer consumenten stappen naar een andere energieleverancier
19 oktober 2016
Toon alles

Zonneraam levert meer energie dan zonnepanelen

zonnepaneel

Het klinkt wat gek, een raam dat energie oplevert. Toch is het het Amerikaanse bedrijf SolarWindow Technologies gelukt om een coating te ontwikkelen waarin zonnecellen zijn geïmplementeerd. Deze coating is te plaatsen op het raam, waardoor het raam zijn oorspronkelijke functie behoudt maar ondertussen dus energie opwekt. Een zonnepaneel op het raam dus, maar wat levert dit op?

 

Beter dan een zonnepaneel

Het bedrijf SolarWindow Technologies beweert dat er geen enkele andere concurrerende technologie is die een terugverdientijd van minder dan een jaar heeft. De technologie van het zonneraam kan tot wel 50 keer meer energie opwekken dan zonnepanelen. Dit is zeer veel beter dan wat een zonnepaneel kan, en een zonneraam staat ook nog eens minder in de weg omdat je deze niet ziet. Als men een investering doet in een zonneraam, is door het hoge rendement de investering snel terugbetaald.

 

In Nederland

Ook in Nederland is de mogelijkheid er om deze coating op de ramen te laten plaatsen. Het product is nog in ontwikkeling, maar de Griekse start-up Brite Solar is bezig het product zodanig te ontwikkelen dat het snel op de markt kan komen. Brite Solar is bezig de technologie van SolarWindow Technologies op gewone ramen te printen, waardoor het product zo leverbaar wordt. Op dit moment wordt vooral gefocust op tuinbouw, die werken met kassen en dus veel ramen hebben. Later zou het product ook beschikbaar kunnen worden voor particulieren.

 

De ontwikkeling

De ontwikkeling van het product gaat de komende tijd de derde fase in. Zo is SolarWindow Technologies op dit moment een manier aan het ontwikkelen om het product gemakkelijk op de locatie waar het moet te installeren. Ook wordt de coating getest met zowel kunstmatig als natuurlijk licht. Als dit product er komt, is dat natuurlijk erg goed nieuws voor wie niet zo gecharmeerd is van de zonnepanelen, omdat op deze manier sneller en mooier energie opgewekt kan worden. Echter is de installatie van het product nog wat lastiger en zal het product de eerste tijd nogal prijzig zijn. Daarom is het in eerste instantie vooral interessant voor bedrijven. Wanneer het in Nederland beschikbaar wordt voor particulieren, is niet bekend.