Windmolen of zonnepark? Of allebei?

zonnepaneel
Hoe kun je zonne-energie opslaan?
25 mei 2017
Kun je bij spijt nog onder een afgesloten energiecontract uit?
5 juni 2017
zonnepaneel
Hoe kun je zonne-energie opslaan?
25 mei 2017
Kun je bij spijt nog onder een afgesloten energiecontract uit?
5 juni 2017
Toon alles

Windmolen of zonnepark? Of allebei?

De vraag naar milieuvriendelijke energie neemt alsmaar toe. We willen in Nederland met zijn allen in 2050 geen broeikasgassen meer uitstoten. Om dat te bereiken zullen we de komende decennia definitief over moeten schakelen van fossiele brandstoffen als aardolie en aardgas naar duurzame energiebronnen, zoals water-, wind- en zonne-energie. Op steeds meer plaatsen in ons land zie je de laatste jaren dan ook windturbines verrijzen en steeds meer woningen hebben zonnepanelen op het dak.

Wat zijn zonneparken?

Maar ook zijn er inmiddels verschillende zonneparken in Nederland. Dat zijn plekken, waar een enorm aantal zonnepanelen bij elkaar geplaatst zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld twee zonneparken ontwikkeld rond voormalige fossiele centrales in Zwolle en Nijmegen. Deze zonneparken bestaan uit respectievelijk 3.500 en 4.000 zonnepanelen. Beide zonneparken hebben een vermogen van ongeveer één megawatt. En dat is meteen het grote nadeel van zonneparken. Het vermogen is te laag.

Vermogen zonneparken te laag

De voormalige kolencentrale in Nijmegen, waar nu dus een zonnepark verrezen is, leverde bijvoorbeeld 600 megawatt. Het huidige zonnepark levert stroom voor zo’n 470 huishoudens. De oude kolencentrale dus voor 282.000 huishoudens. Een wereld van verschil. Eén enkele windturbine levert al snel 2 megawatt op, dus twee keer zoveel als het betreffende zonnepark, dat bovendien maar liefst zo groot is als drie voetbalvelden. Op een dergelijk oppervlak hadden meerdere turbines kunnen staan.

Duurzame energiebronnen combineren

Het Centraal Planbureau heeft becijferd dat zonnepanelen in Nederland nooit meer dan 7 procent van onze stroombehoefte zullen kunnen leveren. Als we meer in deze energiebron gaan investeren, wordt de toepassing simpelweg te duur en dus onrendabel. De beste manier om duurzame energie rendabeler te maken lijkt te zijn om verschillende vormen te combineren. Dat betekent dus dat zon, wind, waterkracht en biomassa naast elkaar moeten worden ontwikkeld zodat ze elkaar aan kunnen vullen in de stroomvoorziening.

Nuon combineert windmolens en zonneparken

Energiebedrijf Nuon gaat daar alvast een begin mee maken. Zij gaan de grond onder hun windmolens bedekken met zonnepanelen. Bijkomend voordeel daarvan is dat Nuon zo maar één keer de hoge aansluitkosten hoeft te betalen voor de stroomverbindingen die hun energieparken nodig hebben. En natuurlijk vullen de twee energiebronnen elkaar uitstekend aan. Zonnepanelen wekken immers de meeste stroom op in de zomer, als er vaak juist minder wind staat. En wanneer het hard waait, schijnt de zon juist vaak niet. De komende jaren wil Nuon bij al haar windmolenparken zonneparken aanleggen. In totaal gaat het voorlopig om ruim 250.000 zonnepanelen met een gezamenlijke capaciteit van 70 megawatt, genoeg voor zo’n 30.000 huishoudens.