Wat zijn Energiebomen? Energie opwekken met energiebomen

windmolens wind energie
Energie opwekken: Blauwe energie
6 januari 2016
zonnepaneel
Energie opwekken uit ‘zonneschoorstenen’ 
10 januari 2016
windmolens wind energie
Energie opwekken: Blauwe energie
6 januari 2016
zonnepaneel
Energie opwekken uit ‘zonneschoorstenen’ 
10 januari 2016
Toon alles

Wat zijn Energiebomen? Energie opwekken met energiebomen

energiebomen

Wat zijn precies energiebomen? Waar moet je in dat geval aan denken? Misschien denk je in eerste instantie aan spirituele zaken of aan iets anders. Maar nee, je kan het dichter bij huis zoeken. Wellicht binnenkort zelfs wel in je eigen tuin! Met energiebomen wordt namelijk energie opgewekt, duurzame energie. Nu zijn we voor duurzame energie nog vaak afhankelijk van, eerlijk is eerlijk, foeilelijke apparaten zoals zonnepanelen en windmolens. Maar daar komt snel verandering in, als het aan het Engelse bedrijf Solar Botanic ligt. Dit bedrijf is van de Nederlandse uitvinder Alex van der Beek en hij werkt al sinds jaar en dag aan zijn project: Bomen voorzien van nanobladeren. Deze kunstmatige bladeren zorgen voor de productie van schone energie. Over de techniek van deze geniale uitvinding later op deze pagina meer.

 

Nepbomen die energie opwekken

Het zijn nepbomen die eruit zien alsof het echte bomen zijn. Je kan ze bestellen in alle soorten en maten en zelfs als klimop of bodembedekker. Een eik, kastanje of beukenhaag: De nepbomen lijken op echte bomen en ze wekken ook nog eens schone energie op! Binnenin deze bomen is techniek verwerkt. De bladeren zetten wind, licht en zelfs warmte om in stroom. Energiebomen lijken in alles op echte bomen en verpesten niet de horizon, zoals windmolen, of het straatbeeld.

 

Hoe werken energiebomen?

De techniek zit zeer ingewikkeld in elkaar en we zouden hier wel een boek over kunnen schrijven. Daarom houden we het even kort. De nanobladen zijn zo ontwikkeld dat een zijde de mogelijkheid heeft om een groot gedeelte van ’t zonnelichtspectrum te absorberen. Dat doet deze velen malen efficiënter dan bijvoorbeeld zonnecellen doen. De andere zijde van het kunstmatige blad houdt infraroodstraling vast. Zowel overdag als wanneer het donker is. Ook wordt er energie uit wind (beweging) gehaald. De bladeren zijn zo ontwikkeld dat zij beweging omzetten in elektriciteit. Op die wijze wordt er energie gewonnen op 3 verschillende manieren! De uitvinder heeft blijkbaar goed naar de natuur gekeken, want ook planten, bomen en andere orgasmen gebruiken de zon en warmte om het proces van fotosynthese mogelijk te maken.

 

Wat kost een energieboom?

Waar voorheen de bomen nog aardig prijzig waren, blijken de bomen ook voor de doorsnee consument een steeds beter alternatief te worden. De prijs voor één zonne-energieboom is nabij de 10.000 euro. Deze levert echter wel twee keer zoveel stroom op dan een dak gevuld met zonnepanelen. En de voordelen zijn legio!

 

Voordelen van energiebomen

Waar kies jij voor: Een windmolen in je tuin of een fraaie energieboom?

Deze bomen leveren meer energie dan een dak gevuld met zonnepanelen

De zonne-energiebomen bieden beschutting (tegen wind en hitte)

Meerdere bomen naast elkaar kunnen geluidshinder verminderen