Vijf tips voor een optimaal en snel thuisnetwerk

google internet
Nederlanders doen steeds meer online
2 april 2017
Energie prijsvechter NLE nu ook internetprovider
15 april 2017
google internet
Nederlanders doen steeds meer online
2 april 2017
Energie prijsvechter NLE nu ook internetprovider
15 april 2017
Toon alles

Vijf tips voor een optimaal en snel thuisnetwerk

wifi

Supersnel internetten en streamen in alle delen van je huis, zonder haperingen en storingen. Dat is nog altijd niet voor iedereen weggelegd. Toch is het mogelijk. Of je nu een draadloos of een bekabeld netwerk hebt, je kunt absoluut een perfect functionerend thuisnetwerk hebben. Met de volgende vijf tips helpen we je alvast een eind op weg.

Neem een extra router

De basis van ieder thuisnetwerk is de router. Je provider levert een router, die je hele netwerk aanstuurt. Dat betekent dat dat ene apparaatje veel werk moet verzetten. Het is een router, draadloos toegangspunt, netwerkswitch en firewall in één. Plaats er gerust een eigen router bij. Een extra router met dual band en drie of vier antennes versterkt je netwerk, waardoor de draadloze doorvoersnelheid enorm verbetert.

Kies voor kabels in plaats van draadloos

Een kabelverbinding is dan ook nog altijd betrouwbaarder en stabieler dan een draadloze verbinding. En draadloze netwerken worden weliswaar steeds beter, maar leggen het ook qua snelheid nog altijd af tegen bekabelde verbindingen. Zeker wanneer een stabiele en betrouwbare verbinding belangrijk is, kun je dan ook het beste voor een kabel kiezen, al staat het misschien niet zo mooi.

Neem een netwerkstekker

Wil je echt geen losse kabels in je huis of is het op sommige plekken gewoon onmogelijk of erg lastig om kabels door te trekken, dan kun je ook nog voor een netwerkstekker kiezen. Een netwerkstekker steek je in het stopcontact, waar hij vervolgens een netwerkverbinding opzet via het elektriciteitsnet. Sommige netwerkstekkers fungeren daarbij ook nog direct als een extra Wifi punt. Enige nadeel hiervan is dat er over langere afstanden wel verlies van snelheid optreedt.

Plaats je router centraal

Voor een optimale dekking van je draadloze thuisnetwerk, is het belangrijk om het draadloze toegangspunt zo centraal mogelijk in je huis te plaatsen. Het Wifi signaal straalt namelijk in een bolvorm uit door je huis.

Kies de beste instellingen
Kijk ook eens goed naar de instellingen van je router. Standaard staan veel apparaten op kanaal 6, maar dat is bijna nooit een vrij kanaal. Er zijn speciale apps, waarmee je een vrij kanaal kunt zoeken om je router op in te stellen. Dat verbetert de kwaliteit van je netwerk aanzienlijk. Probeer je router ook altijd met het 5 GHz netwerk te verbinden, want dat is sneller en stabieler dan het 2,4 GHz netwerk.