Video on demand VOD service on smart TV. Remote control in hand.
Dat we midden in een alles veranderende, digitale revolutie zitten heb je waarschijnlijk niet in de gaten. Toch is het zo en dat is onder meer te danken aan het razendsnelle internet waar we vanaf bijna elke plek in het land gebruik van kunnen maken. In lijn met de huidige exponentiële digitale ontwikkelingen worden de mobiele apparaten zoals de smartphone en tablet ook steeds geavanceerder en worden die voorzien van haarscherpe beeldschermen. Video’s kijken waar en wanneer jij wilt oftewel, Video on Demand (VoD), is hard bezig om het traditionele video kijken thuis op de buis te verdringen.
Live kijken of opnemen
Het zijn voornamelijk de jongeren tussen de 13 en 24 jaar die VoD kijken en 83% van hen doet dit het liefst alleen, zo blijkt uit de cijfers. VoD is een breed begrip. Zo kan je thuis met de mediabox van je provider kiezen uit een assortiment voorgeselecteerde films, documentaires en series. Je kan ook televisie-uitzendingen opnemen en die later kijken wanneer het jou het beste uitkomt. Daarnaast bieden televisiezenders de mogelijkheid om televisieprogramma’s van bijvoorbeeld Uitzending Gemist via internet te kijken. Maar de meest populaire vorm van VoD is het kijken van video’s via YouTube (77%) en dat kan overal, zolang je maar een goede en snelle internetverbinding hebt, zoals glasvezel.
Dat YouTube het zo goed doet is niet verwonderlijk. De meeste jongeren zijn met YouTube opgegroeid. Maar intussen bieden veel meer online video platforms zoals, Vimeo en Dumpert, hun video’s aan. Opmerkelijk aan deze video platforms is dat je niet altijd zelf op zoek gaat naar een video maar dat je video’s krijgt doorgestuurd van een bekende via bijvoorbeeld, Whatsapp. Ook worden Facebook en Twitter vaak gebruikt voor het delen van online video’s. Een ander opmerkelijke ontwikkeling is dat steeds meer gewone mensen zelf een video maken en online zetten, de zogeheten Vloggers. Vloggers lijken de nieuwe artiesten te worden. Filmpjes van populaire Vloggers kunnen zomaar een miljoen keer bekeken worden.
Een andere zeer populaire VoD zender is Netflix die onder meer ‘Orange is the New Black’ en ‘House of Cards’ uitzendt. Amazon, bekend van het online shoppen, is een relatief nieuwe speler in de VoD. Met hun Amazon Prime Video hebben zij intussen al vier keer zoveel films in het assortiment dan Netflix. De producers van films en series in Hollywood hebben de lucratieve markt van VoD ook in de gaten en produceren aan de lopende band films en series die, als ze populair blijken bij een miljoenen publiek, vervolgens door traditionele televisiezenders worden uitgezonden.
Het aantal bronnen waar nu al VoD beschikbaar is groeit snel en dat zal gezien de populariteit nog wel zo doorgaan. Voor de kabelproviders worden het zeer spannende tijden nu je overal online films en series kan kijken waar je vaak niet meer dan een eenvoudige app nodig hebt. Want als je voor weinig geld, of zelfs gratis, zelf kan bepalen wat en wanneer je iets kijkt heb je immers geen kabel meer nodig.