Wanneer je op reis of op vakantie gaat is een reisverzekering ontzettend belangrijk. Met een reisverzekering worden bijvoorbeeld de kosten vergoed voor diefstal, schade aan je bagage of het verlies ervan door bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij of de kosten voor medische of geneeskundige hulp na een ongeval. Je hebt de keuze uit een doorlopende of een kortlopende reisverzekering. Welke voor jou het handigst is hangt met name af van de lengte van de reis, maar ook van het aantal keer dat je per jaar op vakantie gaat. Ga je bijvoorbeeld meerdere keren per jaar op vakantie, dan is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering vaak goedkoper dan het afsluiten van meerdere kortlopende verzekeringen. In het geval van een doorlopende reisverzekering ben je bijvoorbeeld ook verzekerd wanneer je besluit om een weekendje weg te gaan.

 

Verschillen doorlopend en kortlopend

Er zijn een aantal verschillen tussen een doorlopende of kortlopende reisverzekering. Het grootste verschil is uiteraard de periode waarin de reisverzekering geldig is. Een kortlopende reisverzekering sluit je bijvoorbeeld af als je in de zomer een paar weken op vakantie gaat. Een doorlopende reisverzekering sluit je af als je of gedurende lange tijd naar het buitenland op vakantie gaat, of als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Een kortlopende reisverzekering sluit je af tot het moment dat je terug bent van je vakantie. Vandaar dat deze verzekering ook wel een aflopende reisverzekering of een tijdelijke reisverzekering wordt genoemd. Het is belangrijk om de verschillen van te voren goed door te nemen om zo tot een goede keuze te komen. Het kan erg handig zijn om hier contact over te hebben met je reisverzekeraar. Je kunt je keuze voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering tijdens je vakantie namelijk niet meer wijzigen.

 

Omslagpunt

Een doorlopende reisverzekering houdt in dat je gedurende het hele jaar verzekerd bent. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld meerdere keren per jaar op vakantie gaat, maar ook als je vaak een weekendje weg gaat. Het boeken van een last-minute vakantie gaat daarnaast ook gemakkelijker omdat je hiervoor niet nog een reisverzekering af moet sluiten, je bent immers het hele jaar door verzekerd. Ga je echter maar een à twee keer per jaar op vakantie en ga je daarnaast niet vaak een weekendje weg, dan is het voordeliger om een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Wanneer je zeker wilt zijn dat je altijd goed verzekerd bent is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Zo ben je het hele jaar  door goed verzekerd en kan je zonder veel te hoeven regelen een keer besluiten om een weekendje weg te gaan.