Een reisverzekering, zowel de doorlopende als de kortlopende reisverzekering, dekt de spullen die je bij je hebt zoals, fototoestel, kleding en andere losse zaken. Daarnaast biedt de reisverzekering uitkomst als er een spoedgeval is en je bijvoorbeeld moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat in deze gevallen om de eerste hulp. Zodra er contact is gemaakt met het thuisfront, of de zorg verzekeraar, dan wordt de zaak doorgegeven aan de zorgverzekering (extra dekking). Dit gaat op voor situaties die zich voordoen binnen Europa. Als je bijvoorbeeld in Amerika bent dan zal de reisverzekering het geheel volledig afhandelen.

 

Wintersport extra verzekeren

Je kan als stelregel aanhouden dat als je binnen Europa op vakantie bent je geen extra medische kosten hoeft mee te verzekeren. Dat wordt anders als er binnen het gezin bijzondere medische zaken zijn die anders eisen. Hiervoor dien je de zorgverzekeraar vooraf te raadplegen. Voor de vakanties binnen Europa is het standaard dat de reisverzekering een noodgeval oppakt en dat de zorgverzekering  het in een later stadium overneemt. Vakanties binnen Europa hebben dan ook veelal geen extra medische dekking nodig. Wintersport en andere gevaarlijke ondernemingen tijdens de vakantie zijn vanzelfsprekend een uitzondering, die moet je extra meeverzekeren.

 

Sommige gebieden alleen dure privé klinieken

Ga je buiten Europa op vakantie dan kan het aan te bevelen zijn om goed uit te zoeken wat de gemiddelde kosten voor medische hulp is op de plaats van jouw vakantiebestemming. Als jij bijvoorbeeld een weekje naar Gambia gaat en je breekt een been dan wordt jij als Nederlander naar alle waarschijnlijkheid naar een privé ziekenhuis gebracht. De kosten voor de behandeling daar zijn een stuk hoger dan de reisverzekering uitkeert. Voor dit soort gebieden moet je dan ook een extra medische dekking aanvragen. De verzekeraars hebben hier informatiemateriaal beschikbaar om jou op weg te helpen en een goede keuze te maken.,

 

Medische kosten voor Amerika bijverzekeren

Als je alleen een basis zorgverzekering hebt, en dus geen aanvullende zorgverzekering, en je gaat op reis, dan kan het een aanbeveling zijn om de reisverzekering uit te breiden met medische kosten. Binnen Nederland loop je sowieso geen risico, maar in het buitenland ben je met die extra dekking verzekerd van het feit dat alle kosten die moeten worden gemaakt in noodsituaties volledig worden vergoed. Daarnaast zijn kosten voor de tandarts extra verzekerd. Ga je verder dan Europa, bijvoorbeeld Amerika, dan dien je de dekking van de reisverzekering uit te breiden. De kosten voor medische hulp liggen in Amerika vele malen hoger dan in Europa.