Als je op vakantie gaat is het erg belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd voor medische of geneeskundige hulp na een ongeval, bij schade aan je bagage of het verlies van je bagage. Het is belangrijk om een reisverzekering op tijd af te sluiten. De reisverzekering is geldig vanaf het moment dat je een bevestiging hebt ontvangen van de verzekeraar over het afsluiten van de reisverzekering.  Het is belangrijk om in de gaten te houden wat de ingangsdatum is van de verzekering. Dat de verzekering geldig is wil namelijk nog niet zeggen dat de ingangsdatum ook al is ingegaan. In sommige gevallen is de ingangsdatum van een doorlopende reisverzekering pas de eerste dag van de volgende maand na het afsluiten. In zo’n geval is het verstandig de verzekering op tijd af te sluiten.

 

Ingangsdatum

De ingangsdatum van een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering verschilt sterk. Zoals eerder genoemd geldt voor sommige doorlopende reisverzekeringen de ingangsdatum pas op de eerste dag van de volgende maand. Een doorlopende reisverzekering blijft echter het hele jaar door gelden, wat erg handig kan zijn als je meerdere keren per jaar een weekendje weg gaat of als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Deze verzekering blijft dus doorlopen na terugkomst van je vakantie. Voor een kortlopende reisverzekering gelden er echter hele andere regels dan voor een doorlopende reisverzekering. De ingangsdatum van een kortlopende reisverzekering gaat in op de eerste vakantiedag. Dit is dus de dag waarop je van huis weggaat en bijvoorbeeld op het vliegtuig stapt. Wanneer je bijvoorbeeld een last-minute vakantie boekt kan een kortlopende verzekering handig zijn omdat deze dus erg snel in kan gaan. Toch bestaan er ook doorlopende reisverzekeringen die je sneller in kan laten gaan dan de eerste dag van de volgende maand.

 

Annuleringsverzekering

Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt moet je er rekening mee houden dat je in dat geval nog geen annuleringsverzekering hebt voor de geboekte vakantie. Deze moet je afsluiten voor je op vakantie gaat. De annuleringsverzekering zal ingaan op het moment waarop je op vakantie gaat, net als de kortlopende reisverzekering. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je de annuleringsverzekering dus op tijd afsluit. Vaak geldt er een termijn van één of twee weken na het boeken, om te voorkomen dat je de annuleringsverzekering pas afsluit nadat je besloten hebt om de geboekte reis te annuleren. Het is erg handig om een annuleringsverzekering tegelijk met een reisverzekering af te sluiten.