Als student kan het zijn dat je voor lange of korte tijd naar het buitenland gaat. Dit kan zijn voor je stage of je studie, maar ook om te backpacken of voor een vakantie. Het is erg belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten als je naar het buitenland gaat. Voor studenten zijn er verschillende reisverzekeringen beschikbaar. Een kortlopende reisverzekering sluit je bijvoorbeeld af als je voor een korte periode naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld als je twee weken op vakantie gaat in de zomer. Een doorlopende reisverzekering sluit je af als je bijvoorbeeld op wereldreis gaat, als je gaat backpacken of als je voor je studie of stage lange tijd in het buitenland zal verblijven. Je kunt in al deze gevallen aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een verzekering voor wereldreizen of een verzekering voor gevaarlijke sporten.

 

Basisreisverzekering

Het is mogelijk om een basisreisverzekering af te sluiten. Dit houdt in dat er geen sprake is van aanvullende verzekeringen. Deze reisverzekering vergoed schade wanneer je bagage gestolen wordt, als je schade aan je bagage is ontstaan of wanneer je bagage is zoekgeraakt door een luchtvaartmaatschappij. Daarnaast vergoed de basisverzekering schade aan de gehuurde vakantiewoning en de kosten van medische hulp na een ongeval. Ten slotte wordt aanvullende vervoer of een terugvlucht in sommige gevallen vergoed. Een aanvullende verzekering kan echter nodig zijn als je bijvoorbeeld gevaarlijke sporten gaat uitoefenen, zoals bergbeklimmen, raften of abseilen. Als je op wintersport gaat is deze aanvullende verzekering ook sterk aan te raden. Belangrijk is ook een aanvullende verzekering voor medische of geneeskundige hulp. Medische kosten na een ongeval worden vergoed tot maximaal 100% van het in Nederland geldende tarief. In sommige landen kunnen deze kosten echter vele malen hoger uitvallen. In zo’n geval is een aanvullende verzekering voor medische of geneeskundige kosten erg verstandig.

 

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is aan te raden als je voor een langere periode naar het buitenland gaat. Voor studenten is dit dus handig als je voor je stage of studie naar het buitenland gaat. Je kunt voor een doorlopende reisverzekering zelf bepalen hoe lang deze moet gelden. Deze periode is altijd aan te passen. Mocht je besluiten om eerder terug te keren van je stage of studie dan kan je de periode dus inkorten. Ga je bijvoorbeeld backpacken of ga je op een wereldreis, dan moet je er rekening mee houden dat je hier aanvullende reisverzekeringen voor af moet sluiten. Een kortlopende reisverzekering biedt vaak niet voldoende dekking voor een langere reis of stage in het buitenland.